Război Siria. Îngrijorări după raidurile aeriene ale Rusiei: ”Butoi uriaș cu pulbere”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

ONU a avertizat cu privire la raidurile aeriene ruse la Idlib, ultimul bastion important al insurgenţilor şi jihadiştilor în nord-vestul Siriei, apreciind că acestea riscă să dea foc unui 'butoi uriaş cu pulbere'.

'Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu evoluţia recentă a situaţiei', a declarat şeful Grupului de lucru al ONU pentru ajutorul umanitar în Siria, Jan Egeland, care îşi încheie mandatul la conducerea acestei structuri la sfârşitul lunii.

Din septembrie, provincia Idlib face obiectul unui armistiţiu negociat între Moscova, aliată a regimului de la Damasc, şi Ankara, care îi sprijină în mod tradiţional pe rebeli.

Dar Rusia a efectuat duminică în regiunea Idlib lovituri aeriene - primele în mai mult de două luni - asupra poziţiilor 'teroriste', ca represalii la un presupus atac chimic care ar fi fost comis - potrivit Damascului - în Alep, provincia vecină.

Media siriene au acuzat 'grupuri teroriste' - un termen utilizat de regimul sirian deopotrivă pentru jihadişti şi rebeli - că ar fi comis sâmbăta trecută un atac cu 'gaz toxic' în trei cartiere din Alep.

Aproximativ 107 persoane au fost spitalizate din cauza unor dificultăţi respiratorii, având legătură 'probabilă' cu atacul 'cu gaz de clor', potrivit agenţiei de presă Sana, care îl citează pe directorul serviciilor de sănătate din Alep.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat 94 de cazuri de sufocare, afirmând că majoritatea pacienţilor a putut părăsi spitalul în dimineaţa următoare. Acest ONG, care dispune de o vastă reţea de surse de informare în Siria, a afirmat că 'miros de clor' a fost detectat la Alep.

Dacă atacul chimic se confirmă, acesta 'este o crimă de război', a spus Egeland, care a calificat drept 'foarte gravă' escaladarea violenţelor' din Idlib.

'În ultimele zile avem provocări în ambele direcţii, tiruri de mortiere şi cu grenade. Am asistat la o înmulţire a incursiunilor de ambele părţi', a spus el. 'Se joacă cu focul în mijlocul unui butoi uriaş cu pulbere cu trei milioane de civili', a avertizat responsabilul ONU.

Egeland a cerut între altele Turciei să 'frâneze tendinţele rele în cadrul grupărilor armate ale opoziţiei' şi Rusiei 'să înceteze imediat raidurile aeriene'.

Acest apel intervine în timp ce emisari ai Iranului, Rusiei şi Turciei au încheiat la Astana noi negocieri asupra Siriei, axate pe situaţia din Idlib.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel