Liderul Hezbollah spune că a folosit racheta balistică Burkan contra Israelului: / Liga Arabă, întâlnire de urgență. Sunt invitați președintele Iranului și Erdogan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în timpul discursului din 3 noiembrie 2023 / captură video
Liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în timpul discursului din 3 noiembrie 2023 / captură video

Prezentăm cele mai importante evenimentele de război din Fâșia Gaza.

UPDATE, ora 18.20: Șeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că gruparea sa armată a folosit noi tipuri de arme și a lovit noi ținte în Israel în ultimele zile și a promis că frontul din sud împotriva inamicului său va rămâne activ, scrie Reuters.

Nasrallah a declarat sâmbătă că operațiunile Hezbollah au crescut în intensitate de-a lungul frontului cu Israelul. „S-a înregistrat o îmbunătățire cantitativă a numărului de operațiuni, a dimensiunii și a numărului de ținte, precum și o creștere a tipului de arme”, a spus el.

El a spus că Hezbollah a folosit o rachetă cunoscută sub numele de Burkan, susținând că încărcătura utilă de explozibili este între 300 și 500 de kilograme și a confirmat că grupul a folosit drone cu arme pentru prima dată. Burkan este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, din familia Scud, de concepție iraniană 

***

Forțele de Apărare Israelului (IDF) le-au spus locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza că sâmbătă vor asigura două coridoare de evacuare sigure, care vor duce spre sud, timp de câteva ore.

„Activitățile militare” vor fi oprite între orele 10 și 14, în „scopuri umanitare”, a spus armata pe platforma de socializare X.

Armata a adăugat că va face o suspendare „tactică” a activităților militare pentru câteva ore în tabăra de refugiați Jabalia pentru a permite civililor să evadeze și acolo.

„Pentru siguranța dumneavoastră, alăturați-vă sutelor de mii de rezidenți care s-au mutat în sud în ultimele zile”, a scris un purtător de cuvânt al armatei în arabă pe X/Twitter.

Locuitorii au voie să folosească drumul de coastă de la Marea Mediterană și cel care trece prin centrul teritoriului.

În ceea ce privește românii care au dorit să plece din Gaza, MAE a anunțat că au fost evacuați 132 de cetățeni români. Întregul proces s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile, în primă fază, pe 8 noiembrie, fiind evacuat și adus în țară un grup de 93 de români și membri de familie ai acestora. Ulterior, pe 9 noiembrie, au ieșit din Fâșia Gaza alți 43 de cetățeni români, împreună cu familiile acestora.

 

Macron cere Israelului ”să pună capăt” bombardamentelor care ucid civili în Gaza

 

Președintele francez Emmanuel Macron „a cerut Israelului să pună capăt” bombardamentelor care ucid civili în Gaza, într-un interviu pentru BBC publicat vineri seară.

„Suferim împreună cu Israelul și înțelegem dorința lor de a scăpa de terorism”. Dar „azi, civilii sunt de fapt bombardați. Copii mici, femei și bătrâni mor sub bombe”. Nu există „nicio justificare” și „nicio legitimitate pentru aceasta. Prin urmare, cerem Israelului să se oprească”, a subliniat el.

Răspunzând la o întrebare despre posibila încălcare de către Israel a dreptului internațional, Macron a subliniat că „nu este judecător”, ci „președintele statului”.

El a mai spus că este îngrijorat de faptul că „bombardamentul total” al Gazei ar putea alimenta „dorința de răzbunare” în regiune.

 

Armata israeliană spune că 11 poziții militare Hamas în Gaza sunt acum sub controlul său

 

Armata israeliană a anunțat că controlează acum 11 poziții militare Hamas în Fâșia Gaza.

Declarația spunea că forțele israeliene au distrus un vehicul încărcat cu explozibili care era parcat lângă o zonă folosită de soldații israelieni. Tunelul folosit de militanți a fost și el distrus.

Armata israeliană a mai spus că forțele navale au lovit ținte militare în interiorul taberei de refugiați Al Shati, situat pe coasta de nord a orașului Gaza.

 

IDF a vizat lansatoare de rachete Hezbollah

 

O aeronavă a IDF a lovit un lansator din care au fost efectuate lansări către zona Margaliot din nordul Israelului, a anunțat IDF sâmbătă după-amiază.

În ultima oră, au fost identificate focuri de mortier din Liban către posturile IDF și soldații din zona graniței, scrie JPost.

 

Întâlnire extraordinară a Ligii Arabe + liderii țărilor musulmane din regiune

 

Un summit extraordinar convocat de Liga Arabă la cererea palestinienilor și a Arabiei Saudite pentru a discuta despre războiul din Gaza este programat să aibă loc sâmbătă în capitala Arabiei Saudite, Riad.

Întâlnirea se va concentra pe „agresiunea israeliană asupra Gaza”, a declarat Liga Arabă într-un comunicat.

Liderii a 22 de țări la reuniunea extraordinară se vor consulta, coordona și discuta modalități de a face față escaladării continue din teritoriile palestiniene ocupate. Acest summit reprezintă a 16-a întâlnire de urgență a liderilor arabi.

La întâlnire va fi prezent și președintele iranian Ebrahim Raisi, care a spus că a sosit momentul să acționăm asupra conflictului din Gaza.

De asemenea, vor fi acolo președintele turc Tayyip Erdogan, emirul Tamim bin Hamad Al Thani din Qatar și președintele sirian Bashar al-Assad, care a fost primit înapoi în Liga Arabă la începutul acestui an.

Miniștrii de externe ai Ligii, în cadrul unei reuniuni pregătitoare de joi, au condamnat „ocupația Israelului și agresiunea acestuia împotriva Fâșiei Gaza” și au cerut țării „să răspundă pentru crimele sale împotriva poporului palestinian”.

Miniștrii arabi de externe au cerut, de asemenea, „încetarea imediată a agresiunii israeliene împotriva palestinienilor... și furnizarea tuturor formelor de sprijin Palestinei și poporului său”.

Miniștrii de externe au cerut deja oprirea imediată a atacurilor israeliene asupra Gaza, la o întâlnire la Cairo, la scurt timp după începutul războiului, pe 7 octombrie. În prezent, Arabia Saudită conduce grupul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel