Război Afganistan. Talibanii, fără garanție de securitate pentru Crucea Roșie

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Talibanii au anunţat miercuri că îşi retrag garanţia de securitate pentru Crucea Roşie în Afganistan, după ce au acuzat organizaţia că a neglijat prizonieri aflaţi în greva foamei la închisoarea Pul-e Charkhi din Kabul, relatează Reuters.

Potrivit talibanilor, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) nu a făcut presiuni asupra oficialilor închisorii de a asigura îngrijiri medicale adecvate pentru cei aflaţi în greva foamei.

"De aceea, Emiratul islamic al Afganistanului anunţă retragerea angajamentului de securitate pe care şi l-a luat faţă de Crucea Roşie internaţională pentru activităţile ei în Afganistan", se menţionează într-un comunicat.

"Prin urmare, emiratul islamic nu garantează protecţia vieţilor şi a proprietăţilor lor până nu ajung la un acord cu emiratul pentru a-şi corecta acţiunile", se mai precizează în textul citat.

Purtătoarea de cuvânt a ICRC Sanela Bajrambasic a declarat că reprezentanţii Crucii Roşii au vizitat luni închisoarea Pul-e Charkhi pentru a monitoriza serviciile medicale asigurate deţinuţilor în greva foamei şi a le furniza soluţiile intravenoase necesare.

Ca organizaţie neutră, ea a spus că Crucea Roşie nu a adoptat nicio poziţie asupra motivelor sau scopurilor grevei foamei şi nu a încercat să-i convingă pe deţinuţi să renunţe la protest şi nici autorităţile să le accepte revendicările.

Ea a mai precizat că Crucea Roşia a încercat să construiască relaţii cu toate părţile implicate în conflictul din Afganistan, unde a lucrat peste 30 de ani.

"Ne bazăm pe părţile implicate să ne permită să lucrăm în siguranţă pentru a proteja şi acorda asistenţă victimelor conflictului. Acesta este singurul nostru obiectiv", a spus ea.

Ea a spus că organizaţia pe care o reprezintă va discuta direct cu talibanii şi nu va comenta public situaţia.

Crucea Roşie a anunţat anul trecut că îşi reduce operaţiunile în Afganistan după ce mai multe persoane din personalul său au fost ucise în atacuri, notează Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel