Atac atipic al Rusiei cu rachete hipersonice Kinjal în vestul Ucrainei. Polonezii au ridicat din nou avioanele F-16 în aer

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.

Surse rusești și ucrainene au anunțat faptul că, în cursul nopții de 27.04.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au executat un nou atac masiv cu rachete asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.

În noaptea de sâmbătă, bombardierele Tu-95MS au lansat rachete de croazieră asupra Ucrainei. De asemenea unul sau mai multe avioane MiG-31K, care lansează rachete Kinjal, au decolat de pe aerodromul Savasleyka (regiunea Nijni Novgorod a Federației Ruse).

Loviturile aeriene au vizat o serie de obiective amplasate inclusiv în vestul Ucrainei și au vizat infrastructura energetică a țării în trei regiuni, spune ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko.

Astfel, au fost lovite ținte din orașul Stryi din Regiunea Lviv. În această localitate au avut loc cel puțin două atacuri cu rachete.

Între altele, activistul pro-rus, Serghei Lebedev, a făcut referiri pe canalul său de Telegram la atacurile rusești.

“Sosire undeva în oraș, cu detonație puternică”, a scris Lebedev, referindu-se la distrugerea unei ținte din Krivoy Rog.

Exploziile din Regiunea Lviv au fost confirmate și de canalele de televiziune ucrainene. Potrivit informațiilor furnizate de acestea, explozii puternice au mai avut loc și în Harkov, în regiunea Hmelnițki, precum și în localitatea și regiunea Ivano-Frankivsk.

 

Atac atipic al Rusiei cu rachete hipersonice Kinjal în vestul Ucrainei

 

2. MiG-31 lan... (mig-31-lansand-in-timpul-unor-teste-o-racheta-hipersonica-kinzhal_85489000.jpg)

MiG-31 lansând în timpul unor teste o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Mai multe surse ucrainene au numit atacul “ciudat” și “atipic”, deoarece rachetele rusești manevrează continuu și zboară cu viteză mare.

“Atac neobișnuit executat de rachetele rusești”, a precizat una dintre surse.

Partea ucraineană a confirmat faptul că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au folosit pentru lovirea țintelor din Ucraina rachete hipersonice Kinjal cu bazare aeriană.

“Rachete Kinjal se îndreaptă către centrul Ucrainei”, s-a precizat în unul dintre mesaje.

Rachete de acest tip au fost observate și în vestul Ucrainei, în regiunile Hmelnițki, Ternopil, Ivano-Frankivsk și Jîtomîr.

Ca de obicei în ultima vreme, atunci când rachetele rusești au vizat ținte din vestul Ucrainei, avioane de vânătoare poloneze au fost ridicate în aer.

 

Polonezii au ridicat din nou avioenele F-16 în aer

 

2. -imagine fara descriere- (avion-f-16-polonia_15755000.jpg)

Acest lucru a fost menționat într-un mesaj postat pe rețeaua socială X de către Serviciul de presă al Comandamentului Operațional al Forțelor Armate ale Poloniei, care a asociat zborurile avioanelor F-16 cu intensificarea activității Aviației cu rază lungă de acțiune din Federația Rusă.

“Vă avertizăm că aeronavele aflate în serviciul de luptă au început să opereze în spațiul aerian polonez, ceea ce poate duce la o creștere a nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a țării. În acest moment există o activitate sporită a Aviației rusești cu rază lungă de acțiune”, se arată în comunicatul de presă, care a fost preluat și de surse rusești.

Comentariul autorului: Deocamdată, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei nu au prezentat un bilanț al loviturilor aeriene din noaptea de 27 aprilie.

Însă, din mesajele postate pe rețelele de socializare, se poate aprecia că, în timpul atacului, partea rusă a întrebuințat avioane de vânătoare MiG-31K și bombardiere strategice Tu-95MS, care au decolat de pe aerodromurile din Savasleika (Regiunea Nijni Novgorod) și Olenya (Regiunea Murmansk). Astfel, cu certitudine au fost lansate mai multe rachete hipersonice Kinjal și rachete de croazieră Kh-101.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel