Rachetele Kalibr care au survolat R. Moldova nu au reprezentat un pericol pentru România - Statul Major / Maia Sandu: "Presiunile cresc zilnic”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În cursul zilei ieri a fost agitație mare pe cerul României. Multe persoane au postat imagini cu cerul albastru de deasupra Bucureștiului “caroiat” de nenumărate linii albe trasate cu precizie de avioanele de luptă din serviciul de luptă Poliție Aeriană.

“Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odesa şi Viniţa)”, a anunțat ieri Statul Major al Forţelor Aeriene, într-un comunicat de presă emis la scurt timp după incident.

Conform comunicatului, țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova, iar din analiza traiectelor țintelor şi a parametrilor de zbor a rezultat că acestea au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.

De asemenea, din mesajul oficial rezultă că țintele au fost detectate de radarele de supraveghere și cercetare din cadrul Forțelor Aeriene Române care fac parte din sistemul de comandă şi control naţional al României şi al NATO, iar informațiile obținute au făcut obiectul informării şi avertizării timpurii a decidenţilor militari şi politici atât din România, cât şi din Alianţă.

Traiectele țintelor, pe segmentele care a putut fi supravegheat de mijloacele naționale de supraveghere, nu au ridicat alte îngrijorări și nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO.

Cu ocazia informării, conducerea Ministerului Apărării Naționale a condamnat războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și și-a exprimat sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine.

“Acțiunile brutale de astăzi (n.a. 10 octombrie), care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite”, se precizează în încheierea comunicatului.

Citește și: Atac masiv asupra Ucrainei: Radarele Armatei române au detectat cele trei rachete rusești care au survolat R. Moldova

 

Maia Sandu cere să fie respectate hotarele R. Moldova

 

Maia Sandu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acţiunea reprezintă o încălcare flagrantă a spaţiului aerian şi a neutralităţii Republicii Moldova de către forţele armate ruse, arată Agerpres.

"Rusia a lansat ieri (luni) un atac masiv cu rachete spre ţinte civile şi obiecte de infrastructură ce sunt critice pentru populaţie (în Ucraina). Bombardarea şi uciderea oamenilor nevinovaţi este o crimă de război pe care noi o condamnăm cu fermitate. În timpul atacului, câteva rachete au traversat neautorizat spaţiul aerian al ţării noastre. Republica Moldova este o ţară paşnică, care respectă integritatea teritorială şi suveranitatea altor ţări. Am spus acest lucru de fiecare dată şi am demonstrat acest fapt prin acţiuni, de aceea solicităm să fie respectate şi hotarele noastre", a spus Maia Sandu.

Şefa statului a informat că "presiunile cresc zilnic, iar încercările de a destabiliza situaţia în ţară sunt tot mai frecvente", dar că autorităţile fac totul pentru a păstra pacea şi liniştea în republică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel