Atac masiv asupra Ucrainei: Radarele Armatei române au detectat cele trei rachete rusești care au survolat R. Moldova

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Federația Rusă a lansat un atac fără precedent împotriva infrastructurii civile și critice a Ucrainei în cursul acestei zile, lansând peste 80 de rachete în cel puțin 16 orașe ucrainene, inclusiv Kiev. Trei rachete de croazieră au survolat inclusiv spațiul Republicii Moldova înainte de a lovi Ucraina.

Atacul rus de o amploare fără precedent în ultimele luni a vizat orașe ucrainene de la nord la sud și de la est la vest, inclusiv capitala Kiev.

Au fost lovite regiunile Hmelniţki, Lviv (Liov, Lvov), Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir. Atacurile au vizat ținte de infrastructură critică și civilă, înregistrând numeroase victime în rândul civililor.

Trei din cele peste 80 de rachete lansate de ruși către Ucraina au survolat, într-un incident fără precedent, spațiul aerian al Republicii Moldova.

Chișinăul l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus în Republica Moldova.

„Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca”, a precizat MAE moldovean, într-un comunicat de presă.

Cel mai probabil vorbim de rachete Kalibr lansate de pe nave de suprafață sau submarine din Marea Neagră.

Potrivit unui material publicat de postul de televiziune Digi 24, rachetele rusești care au survolat Republica Moldova au fost detectate și de radarele Armatei române.

Incidentul are loc în imediata apropiere a spațiului aerian al NATO.

 

Rachetele rusești detectate de radarele Armatei române au survolat Republica Moldova, în imediata apropiere a spațiului NATO

 

2. Lansarea u... (kalibr_missile_56057800.jpg)

Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Profesorul Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, a comentat incidentul la Digi 24. Expertul e convins că survolarea Republicii Moldova de către rachete rusești nu e întâmplătoare.

Mesajul pe care Vladimir Putin îl transmite e că Republica Moldova poate fi lovită nu doar din Transnistria și e un avertisment inclusiv pentru NATO, deși profesorul Naumescu nu crede că în acest moment Moscova s-ar putea aventura militar pentru a ataca NATO.

„Firește că nu e întâmplător (n.r. - lansarea de rachete rusești către Ucraina, deasupra Republicii Moldova). E un semnal pe care Vladimir Putin îl transmite pe de o parte Republicii Moldova, el arată că Moldova poate fi lovită de oriunde, nu neapărat din Transnistria, o poate face și din Marea Neagră, din Crimeea ori din Belarus. Este un semnal și pentru NATO, chiar dacă în ceea ce privește un eventual atac asupra NATO lucrurile sunt mult mai complicate și nu cred că în acest moment Rusia pregătește un astfel de atac”, a subliniat Valentin Naumescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel