Lansatoarele americane MK-41 din Polonia și România i-au speriat pe ruși. În replică, armata rusă formează noi batalioane de război electronic

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.02.2022, că Ministerul rus al Apărării a luat decizia de completare a diviziilor din componența Regiunii Militare Vest cu noi batalioane de război electronic. Acestea vor avea ca misiune protejarea obiectivelor civile și militare împotriva atacurilor cu arme de mare precizie.

Noile structuri de război electronic

Primul batalion independent de război electronic a fost format în cadrul Diviziei 3 Infanterie Moto. Subunitățile acestuia sunt dislocate în prezent în Regiunile Belgorod și Voronezh.

În continuare, unități similare vor fi înființate în cadrul Diviziei 144 Infanterie Moto, Diviziei 2 Infanterie Moto și Diviziei 4 Tancuri. Potrivit specialiștilor militari ruși, noile structuri vor permite acoperirea unor direcții importante împotriva armelor de mare precizie ale adversarului. În dotarea noilor batalioane se vor afla complexe de război electronic R-330 Zhitel, Leer-3 și Borisoglebsk-2. Acestea pot bloca semnalele comunicațiilor celulare și prin satelit, precum și funcționarea sistemelor de navigație, inclusiv GPS.

 

Caracteristicile complexelor de război electronic

 

Expertul militar rus Alexei Leonkov a declarat pentru Izvestia că batalioanele dotate cu complexe Zhitel, Leer-3 și Borisoglebsk-2 vor putea să efectueze cercetarea radiotehnică și să suprime sistemele de comunicații și navigație ale adversarului convențional.

“Contracararea loviturilor cu arme de înaltă precizie și drone este posibilă prin blocarea canalelor de navigație și de comunicații prin satelit. Multe rachete de înaltă precizie folosesc sistemul de navigație GPS pentru găsirea obiectivelor destinate distrugerii. Când se apropie de zona în care se află țintele, armele de precizie trebuie să-și determine locația pentru a manevra până în punctul dorit. Sistemele de război electronic privează racheta de capacitatea de a primi coordonate și o dezorientează, transformând-o într-un obiect inutil”, a menționat Leonkov.

După cum a precizat expertul, astfel de sisteme de război electronic fac inutile nu numai multe tipuri de rachete de înaltă precizie, dar și drone sau așa-numitele “muniții rătăcitoare”, care sunt controlate prin navigație GPS sau comunicații GSM.

Citeşte şi: Rusia recunoaște că „ținta” e România nu Bulgaria. Solicitarea către NATO vizează țara noastră, dar Moscova nu cere ieșirea României din Alianță

“Funcționând în cadrul diviziilor, complexele de război electronic trebuie să îndeplinească misiuni de cercetare, să blocheze sursele de comunicații și control și să transmită coordonatele țintelor către aviație și artilerie pentru lovirea acestora”, a spus Leonkov.

Potrivit precizărilor sale, fiecare stație are propria sa specializare. Astfel, stația de bruiaj R-330 Zhitel este destinată pentru detectarea, goniometrarea și blocarea semnalelor mijloacelor de comunicații prin satelit, precum și a sistemelor de navigație, inclusiv GPS. Astfel de acțiuni fac dificilă navigația pentru drone, rachete de croazieră și alte tipuri de rachete dirijate atunci când se deplasează către ținte.

Complexul Leer-3 include trei drone Orlan-10, care sunt folosite pentru a bloca comunicațiile celulare GSM. Raza de acțiune a unui astfel de complex este de aproximativ 120 de kilometri. “Acesta ajută, în principal, la apărarea împotriva acțiunilor de sabotaj ale adversarului. De exemplu, prin suprimarea comunicațiilor, nu va permite minei, care este controlată printr-un telefon mobil, să explodeze”, a spus Leonkov.

În ceea ce privește complexul Borisoglebsk-2, trebuie precizat faptul că misiunea principală a acestuia constă în suprimarea diferitelor canale de comunicații, inclusiv în cazul sistemelor de radionavigație.

 

Contracararea noilor rachete achiziționate de Polonia și România

 

După cum a remarcat expertul militar rus Andrey Frolov, echipamentele moderne de război electronic sunt de o importanță critică pentru direcția strategică vest, deoarece de partea cealaltă a frontierelor se află sisteme de lovire de înaltă tehnologie.

Deocamdată, americanii nu au dislocat rachete cu rază medie de acțiune în Europa. În aceste condiții, cele mai periculoase arme din regiune pot fi considerate rachetele de croazieră JASSM achiziționate de Polonia din SUA. Bătaia acestora depășește 300 de kilometri și pot ajunge atât în Regiunea Kaliningrad, cât și în Republica Belarus. Și, dacă ținem cont de faptul că raza de acțiune este mai mare decât cea declarată, atunci acestea reprezintă o amenințare serioasă. În plus, acolo sunt desfășurate rachete operativ-tactice ATACMS”, a apus Frolov.

Potrivit precizărilor acestuia, România și Polonia dispun de componente de apărare antirachetă amplasate la sol (n.a. lansatoarele americane MK-41. De asemenea, nu trebuie neglijate nici dronele și aeronavele moderne, inclusiv cele capabile să transporte rachete de croazieră. În opinia sa, împotriva tuturor acestor amenințări, sunt necesare mijloace eficiente de război electronic, ce pot perturba comunicațiile și sistemele de conducere.

Cotidianul Izvestia a semnalat faptul că, în prezent, multe țări din Europa de Est care sunt membre NATO încearcă să achiziționeze arme de înaltă precizie. De exemplu, Polonia și România manifestă interes pentru HIMARS. În luna noiembrie 2020, un astfel de lansator de rachete a tras pentru prima dată din România. În timpul exercițiului comun româno-american Rapid Falcon, două astfel de sisteme au fost folosite de Brigada 41 Artilerie Terestră din garnizoana Grafenwöhr. Acestea au fost aduse cu avionul din Germania în România.

Armata României a primit primele 18 complexe de acest tip la începutul anului 2021. Potrivit presei, acestea au mers la Batalionul 81 Rachete din Focșani. În total, Bucureștiul a solicitat din SUA 54 de instalații HIMARS, 162 de rachete dirijate cu ajutorul sistemului GPS, 54 de rachete ATACMS, 24 de complexe de conducere a focului și alte categorii de tehnică.

În anul 2019, Polonia a încheiat un contract de achiziție pentru 20 de instalații HIMARS. Livrările acestora ar urma să înceapă în 2023. Conform contractului, Polonia va primi, de asemenea, 1.667 de rachete dirijate și 30 de rachete ATACMS. În plus, tot în 2019, compania americană Lockheed Martin a încheiat un contract pentru furnizarea către Polonia a sistemelor de rachete cu lansare multiplă GMLR. Ca parte a exercițiilor Atlantic Resolve, primul grup de astfel de sisteme a sosit în Polonia în decembrie 2020.

Pe de altă parte, în ianuarie 2017, a fost livrat Poloniei și primul lot de rachete de croazieră aer-sol de tip AGM-158A JASSM. Acestea sunt întrebuințate de avioanele de vânătoare F-16 din dotarea Forțelor Aeriene ale Poloniei. În 2016, Polonia și SUA au convenit achiziționarea a 70 de rachete de acest tip.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel