R. Moldova cere din nou Rusiei retragere și distrugere depozitelor de muniție din Transnistria

Tudor Curtifan |
Data publicării:
transnistria
transnistria

Secretarul de stat moldovean Gheorghe Leucă a susținut un discurs în cadrul segmentului de nivel înalt al Conferinței pentru Dezarmare care se desfășoară în perioada 22 – 26 februarie la Geneva în format de videoconferință.

Oficialul a evidențiat rolul important al Conferinței pentru Dezarmare în calitate de for internațional unic pentru discutarea și negocierea subiectelor globale legate de dezarmare, control și neproliferare a armelor.

Republica Moldova este angajată ferm în menținerea și dezvoltarea cadrului legal multilateral în aceste domenii cruciale pentru securitatea internațională. Prelungirea pentru următorii 5 ani a Noului Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic, convenită recent între Federația Rusă și SUA, constituie un pas important în consolidarea securității internaționale și contribuie la promovarea transparenței, a măsurilor de încredere reciprocă și la reducerea considerabilă a riscurilor de securitate, a susținut înaltul oficial moldovean, potrivit portalului Deschide.md.

Secretarul de stat Gheorghe Leucă a exprimat speranța privind obținerea unor rezultate pozitive în urma celei de a 10-a Conferințe de revizuire a Tratatului de Neproliferare a Armamentului Nuclear, planificată să aibă loc în a doua jumătate a anului curent. Totodată, Republica Moldova va contribui și în continuare la realizarea obiectivelor stipulate de Convenția privind munițiile cu dispersie, Convenția pentru arme toxice și biologice și de alte convenții în domeniu, la care este parte.

În aceeași ordine de idei, a fost reiterată îngrijorarea Republicii Moldova față de riscurile pentru securitatea națională și regională, cauzate de cele peste 20 mii tone de muniții stocate pe teritoriul țării necontrolat de autoritățile constituționale, exprimându-se necesitatea de reluare a procesului de retragere și distrugere a acestor muniții.

Șeful delegației Republicii Moldova a subliniat atașamentul țării pentru valorile de negociere pașnică a problemelor majore care stau la baza Conferinței pentru Dezarmare și a pledat pentru extinderea componenței acesteia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel