R. Moldova are premier nou, dar cine o apără? Prim-ministrul Dorin Recean: Neutralitatea ar putea în curând să nu ne mai ajute

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi învestirea noului guvern condus de Dorin Recean, scrie Agerpres.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar al Consiliului de Securitate al R. Moldova, Dorin Recean, este un politician cu experiență, adus să revigoreze economia, dar mai ales să ghidoneze Republica Moldova într-un context de securitate foarte de periculos.

Recean este un politician cu experiență, care a ocupat o serie de funcții de conducere în guvernul Republicii Moldova. El a ocupat funcția de ministru de interne între 2012 și 2015 sub doi prim-miniștri - Vlad Filat și Iurie Leancă. Înainte de aceasta, a fost viceministru pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

La fel ca Maia Sandu, noul premier și-a făcut o parte din studii în Occident. După ce a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, a obținut o diplomă de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport, în 2000.

Recean a primit votul de învestitură în Parlament, care a aprobat programul executivului cu 62 de voturi din cele 101 cât numără legislativul de la Chişinău. Noul cabinet va avea 15 miniştri, dintre care mulţi provin din vechiul executiv.

 

 

Dorin Recean, mesaj în Parlament

 

Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este un instrument de politică externă care, s-ar putea, foarte curând, să nu mai funcţioneze, motiv pentru care este necesar ca noi să ne consolidăm capacitatea de apărare, a declarat proaspătul premier moldovean.

Pe parcursul a peste 30 de ani, unii politicieni moldoveni au promovat narativul precum că ''dacă suntem neutri, atunci automat suntem şi apăraţi'', ceea ce reprezintă un fals.

''Nu trebuie să confundăm apărarea cu neutralitatea. Neutralitatea nu ne asigură securitate în caz de agresiune. Dacă nu depunem efort pentru a consolida capacitatea de apărare, atunci ce facem? Vine agresorul, dar noi ne luăm valizele şi fugim? Nu cred că este normal', a declarat Dorin Recean, care înainte de desemnarea în calitate de premier a fost secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel