Qatarul condamnă la moarte opt foști ofițeri ai marinei indiene „pentru spionaj în favoarea Israelului”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Qatarului defilând în timpul Zilei Naționale a Qatarului / flickr, Mohamod Fasil
Armata Qatarului defilând în timpul Zilei Naționale a Qatarului / flickr, Mohamod Fasil

Ministerul indian al Afacerilor Externe a declarat într-o declarație că ”așteaptă o argumentație detaliată de la autoritățile din Qatar” și va continua „să acorde toată asistența consulară și juridică” prizonierilor. „Suntem profund șocați de verdictul pedepsei cu moartea și așteptăm verdictul detaliat”, au declarat autoritățile indiene.

Un tribunal din Qatar a condamnat la moarte opt foști membri ai marinei indiene, sub acuzația de spionaj. Marinarii pensionari au fost arestați anul trecut, fiind suspectați de spionaj pentru Israel în legătură cu programul submarinelor militare al Qatarului, a informat The Times of Israel.

Potrivit presei indiene, cei opt bărbați sunt ofițeri indieni pensionați care au lucrat pentru compania de consultanță Al Dahra, consiliind guvernul Qatar cu privire la achiziția de submarine.

Guvernul indian a promis că va explora toate opțiunile legale în acest caz, scrie și AP.

Prizonierii au fost identificați ca fiind căpitanul Navtej Singh Gill, căpitanul Birendra Kumar Verma, căpitanul Saurabh Vasisht, comandantul Amit Nagpal, comandantul Purnendu Tiwari, comandantul Sugunakar Pakala, comandantul Sanjeev Gupta și Sailor Ragesh.

Se pare că ofițerii de navă pensionați dețineau roluri cheie, iar unii dintre ei erau și instructori în armată. Autoritățile din Qatar au acordat misiunii consulare din New Delhi acces la cei opt cetățeni indieni în timpul procesului. Ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar a declarat anterior că natura exactă a acuzațiilor împotriva celor opt bărbați „nu este complet clară”. Declarația guvernului spune că „nu ar fi oportun să facem comentarii suplimentare în această etapă” din cauza „naturei confidențiale a procedurilor”. Peste 800.000 de cetățeni indieni trăiesc și lucrează în Qatar. 

Este posibil ca „momentul” verdictului să nu fie întâmplător. Și anume, Qatar este țara din Golf care îi sprijină cel mai mult pe palestinieni. Qatarul îi sprijină pe cei din Gaza financiar, energetic și diplomatic de ani de zile.

Astfel, în ultimele zile, Qatarul a jucat un rol cheie de mediere în negocierile pentru eliberarea mai multor ostatici israelieni deținuți de militanții palestinieni în Gaza. De asemenea,trebuie subliniat că prim-ministrul indian Modi și-a exprimat în aceste zile un sprijin puternic pentru Israel.

Milioane de indieni trăiesc și lucrează în Golf, un număr mare dintre ei ca muncitori semicalificați sau necalificați. Ele constituie o sursă importantă de venit pentru India și contribuie la succesul economiilor din Golf.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel