Putin se laudă că aproape toți rușii susțin războiul din Ucraina, însă este îngrijorat de elita rusă și cu ochii pe banii oligarhilor

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, în timpul unei inspecții militare. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, în timpul unei inspecții militare. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În interviul difuzat în Rusia în ziua de Crăciun, Putin a vorbit despre „cetățenii din Rusia care acționează exclusiv în interes propriu”, atunci când a fost întrebat care este percepția sa privind angajamentul rușilor față de războiul (“operația militară specială”) din Ucraina.

În cadrul interviului, Putin a precizat însă că 99,9% dintre ruși „sunt gata să sacrifice totul pentru patrie”, iar cei care s-au opus războiului nu au dat dovadă de patriotism.

„Nu este nimic surprinzător în legătură cu faptul că unii cetățeni nu s-au comportat ca niște adevărați patrioți”, a declarat acesta, potrivit agenției de presă de stat Tass. "Pentru că în orice societate există întotdeauna oameni care se gândesc doar la propriile interese, adică la propriile lor planuri. Sincer să fiu, nu îi judec. Fiecare persoană are libertatea de a alege."

Pe de altă parte, potrivit analiștilor de la Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) „critica automată a lui Putin la adresa unor membri ai societății sugerează că se concentrează mai degrabă pe cei care nu susțin pe deplin războiul, decât pe cei care o fac”. Președintele rus este „probabil îngrijorat” de lipsa de sprijin pentru războiul său din Ucraina în rândul elitei ruse, mai subliniază cei de la ISW.

Putin a făcut comentarii similare și săptămâna trecută, când a declarat că oamenii de afaceri care scurg banii Rusiei în străinătate reprezintă un „pericol” pentru țară.

Declarațiile lui Putin coincid cu proiectul de lege al Dumei de Stat a Rusiei privind creșterea cotelor de impozitare pentru rușii care au părăsit țara după începerea „operației militare speciale”, considerat o formă de taxare pentru sustragerea de la efortul de război al societății ruse, care va aduce fonduri pentru finanțarea războiul din Ucraina.

În același timp, Putin a declarat la televiziunea de stat că Rusia „este pregătită să negocieze cu toate părțile” implicate în conflict, însă nu a lăsat sub nicio formă să se înțeleagă că ar accepta o negociere directă cu Ucraina, despre care consideră că a anulat sistematic eforturile diplomatice ruse de dinaintea invaziei.

De altfel, Putin a evitat să folosească denumirea Ucraina și s-a referit la aceasta ca la „cealaltă parte”, orientând discuțiile privind potențialele negocieri către Occident și lăsând să se înțeleagă că Ucraina este doar un pion occidental, fără o conducere proprie reală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel