Putin, referire controversată către Kiev, „străvechiul oraș rusesc”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

De Ziua Victoriei, înainte de parada militară, președintele rus Vladimir Putin a făcut referiri despre orașul Kiev pe care l-a numit „străvechi oraș rusesc”.

Vladimir Putin a reamintit „străvechile orașe rusești - Kiev și Novgorod – care au contribuit, de asemenea, la înfrângerea fascismului", informează Pagina de Rusia care citează din presa rusă. Președintele Rusiei a mai adăugat că în prezent a spus în anumite state este  „distorsionat adevărul despre război".

Sursa citată reamintește că Vladimir Putin nu este la prima declarație controversată. În 2010, președintele rus a declarat că țara sa ar fi câștigat oricum cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă Ucraina nu ar fi făcut parte din Uniunea Sovietică.

 

Rușii sau Varegii Rus, apel la istorie

 

În lucrarea științifică Drumul istoric "de la varegi la greci", Muha Maria, sub coordonarea Conf. Univ. Dr. Ludmila Bejenaru, abordează subiectul:

„Conform dicționarului Collins aceștia erau un popor scandinav care a invadat și s-a stabilit în unele pări ale Rusiei și Ucrainei de astăzi între secolele al optulea și al unsprezecelea și care au "orgnizat gărzi ale Împăratului Bizantin în secolele zece și unsprezece. Enciclopedia Norvegiană adaugă că majoritatea varegilor erau suedezi fie războinici, fie comercianți. Se poate concluziona, așadar, că varegii numiți și „ruși” au fost un popor ce a dominat atât din punct de vedere militar cât și economic Europa de Est în perioada medievală. Opera călugărului Nestor, „Cronica vremurilor trecute”, sursa fundamentală a informațiilor despre istoria timpurie a slavilor răsăriteni scrisă la începutul secolului al XII-lea, susține teoria conform căreia rușii erau un grup de varegi ce ocupau țărmul Mării Baltice din Scandinavia cărora li s-a cerut de către triburile din zona Novgorodului să le conducă”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel