Putin răspunde propunerii lui Zelenski de a se întâlni pe frontul din Donbas. Rusia transmite Ucrainei că „nu negociază Crimeea”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook

Președintele rus Vladimir Putin a răspuns invitației președintelui ucrainean Vlodimir Zelenski, care i-a propus omologului rus să aibă o întrevedere chiar în „Donbas-ul ucrainean”.

"Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean unde războiul continuă", a transmis acum două zile Zelenski, care a reiterat faptul că în cazul în care cele două state vecine ajung la un conflict militar, milioane de vieți vor fi în pericol.

În cadrul unei conferințe de presă, pe care a susținut-o alături de Alexander Lukașenko, Putin a fost întrebat despre invitația președintelui ucrainean Zelenski.

Potrivit celor de la Unian.info, liderul rus a refuzat indirect propunerea lui Zelenski de a se vedea în Donbas, dând de înțeles din nou că Federația Rusă nu are nicio implicare în conflictul din estul Ucrainei. El i-a propus însă lui Zelenski să aibă o întrevedere la Moscova.

„Ce s-ar putea discuta la o întrevedere în Donbas? Dacă se dorește abordarea problemelor din Donbas, atunci, în primul rând, ucrainenii ar trebui să se întâlnească cu conducătorii celor două republici și abia apoi să discute problemele cu un stat terț. În cazul în care dorește să abordăm relații bilaterale, atunci îl invit oricând la Moscova pe președintele Ucrainei”, i-a transmis Putin lui Zelenski.

Totodată, șeful statului rus a acuzat autoritățile ucrainene că au distrus relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și Ucraina.

 

„Crimeea nu se negociază”

 

În acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a închis ușa în nas Ucrainei cu privire la abordarea temei Crimeea, într-o posibilă viitoare întrevedere între Vladimir Putin și Vlodimir Zelenski. 

Dimitri Peskov, citat de Tass, precizează că pentru Rusia nu există așa-numita „problemă Crimeea” iar acest subiect nu va fi abordat într-o posibilă discuție între șefii statului ucrainean și rus.

„Însuși președintele (n.a. - Vladimir Putin) a spus că e deschis să discute cu Ucraina despre relațiile bilaterale, dar nu există problema Crimeea”, a subliniat Peskov.

Rusia a anexat peninsula Crimeea după un referendum controversat în 2014. Guvernele occidentale consideră în continuare Crimeea drept parte a teritoriului ucrainean.

Imediat după anexarea ilegală a Crimeei, în estul Ucrainei a izbucnit un conflict armat între separatiștilor pro-ruși și forțele armate ale Ucrainei. Astfel au luat naștere așa-numitele Republici Populare din Donețk și Luhansk. 

În ciuda tuturor evidențelor și a dovezilor de necontestat cu privire la implicarea atât financiară, cât și militară a Rusiei în susținerea conflictului din Donbas, Moscova neagă implicarea ei în luptele din estul Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel