Putin: Serghei Skripal este un ticălos şi un trădător de ţară

Mihai Ciobanu / 03 oct 2018 / 17:42
vladimir putin
vladimir putin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a calificat miercuri drept un 'ticălos' şi un 'trădător de ţară' pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal, care a fost otrăvit împreună cu fiica sa Iulia în martie în sud-vestul Angliei.

Preşedintele Rusiei a afirmat că acesta a continua să colaboreze cu serviciile secrete occidentale şi după ce a ajuns în Marea Britanie în 2010 ca urmare a unui schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia, potrivit AFP, TASS şi Reuters. 'Acest Skripal nu este decât un trădător. A fost prins şi pedepsit, a stat 5 ani în închisoare. Noi l-am eliberat, el a plecat (în Marea Britanie) şi a continuat să colaboreze şi să consilieze serviciile secrete' occidentale, a declarat Putin în cadrul unui forum consacrat energiei la Moscova, calificându-l drept un 'ticălos' pe fostul spion. 

Serghei Skripal, fostul colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) şi fiica sa Iulia au fost descoperiţi fără cunoştinţă pe o bancă publică în Salisbury la începutul lunii martie. Marea Britanie susţine că ei au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic Noviciok (de tip militar) de către doi 'ofiţeri' GRU. O femeie a murit mai târziu după ce a intrat în contact cu substanţa respectivă, după ce partenerul ei îi dăruise o sticluţă de parfum pe care o găsise aruncată. 

Rusia neagă orice implicare în cazul Skripal şi denunţă o 'manipulare a informaţiei' 

'Văd că unii dintre colegii voştri (jurnalişti) merg până într-acolo încât avansează teoria că Skripal ar fi aproape un militant pentru drepturile omului', a afirmat Putin, adăugând: 'El este un simplu spion. Un trădător de ţară. Există aşa o noţiune - trădător de patrie. El este unul dintre aceştia'. 'Uneori mă uit la ce se întâmplă în acest caz şi mă îngrozeşte', a mai spus miercuri Putin, care provine de asemenea din serviciile secrete. Serghei Skripal, fost colonel GRU, a fost condamnat în 2006 pentru 'înaltă trădare' după ce a fost găsit vinovat că a vândut informaţii britanicilor. El a beneficiat în 2010 de un schimb de spioni organizat între Moscova, Londra şi Washington şi s-a stabilit în Anglia.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy