Putin dă asigurări că nu încearcă să-și prelungească 'aflarea la putere'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că recentele propuneri de revizuire a Constituţiei nu vizează 'prelungirea aflării sale la putere', odată cu sfârşitul mandatului său actual prevăzut în 2024.

Putin a provocat o surpriză în ianuarie când a propus o serie de modificări prin care creşte rolul parlamentului în numirea premierului, întărind alte prerogative prezidenţiale şi consolidând rolul Consiliului de Stat, organism până acum consultativ, notează Agerpres, citând AFP. Această reformă desfăşurată într-un ritm accelerat a alimentat speculaţiile despre viitorul liderului de la Kremlin, aflat la putere din 1999.

'Amendamentele pe care le-am propus sunt pur şi simplu dictate de viaţă. Am dobândit certitudinea exercitând funcţiile de preşedinte şi de şef al guvernului că anumite lucruri nu funcţionează aşa cum ar trebui', a declarat Putin marţi în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile difuzată de televiziunea rusă.

'Iată de ce am propus aceasta, şi nu pentru a prelungi aflarea mea la putere', a spus în continuare el.

'Oare ar trebui prelungită puterea actualului preşedinte? Nu cred asta!', a declarat Putin, care nu mai poate candida la alegerile din 2024 după două mandate prezidenţiale succesive, conform legislaţiei în vigoare.

Amendamentele constituţionale propuse de preşedinte au fost aprobate la sfârşitul lunii ianuarie în unanimitate de către Duma de Stat (camera inferioară) într-o primă lectură. Preşedintele rus a declarat marţi că se aşteaptă ca textul să fie adoptat definitiv în cel puţin trei luni.

Reformele trebuie să fie de asemenea supuse unui vot popular, dar nici forma şi nici calendarul acestui vot nu se cunoaşte. Se ştie doar că nu va fi referendum.

Potrivit mai multor analişti, Vladimir Putin se organizează cu această reformă după 2024, adică încearcă o reconfigurare a puterii pentru a lăsa cât mai multe porţi deschise pentru a-şi păstra influenţa şi după ce nu va mai fi preşedinte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel