Moscova continuă pe drumul escaladării nucleare: Noua generație de rachete ICBM ”Sarmat” vor fi desfășurate cât de curând

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansare de probă a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Regiunea Arhangelsk, Rusia, 20 aprilie 2022. Foto: Ministerul rus al Apărării
Lansare de probă a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Regiunea Arhangelsk, Rusia, 20 aprilie 2022. Foto: Ministerul rus al Apărării

Primele rachete Sarmat vor fi puse în serviciu de luptă „în viitorul apropiat”, a spus Putin.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că noua generație de rachete balistice intercontinentale (ICBM) ”Sarmat”, care sunt capabile să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare, va fi desfășurată în curând pentru serviciul de luptă, arată Reuters.

Într-un discurs adresat noilor absolvenți ai academiilor militare, Putin a subliniat importanța „triadei” Rusiei de forțe nucleare care pot fi lansate de pe uscat, pe mare sau pe aer.

Triada nucleară, spune Putin, ”este o garanție cheie a securității militare și a stabilității globale a Rusiei”.

 

Putin sperie Occidentul cu ”minunile” nucleare ale industriei ruse

Lansare de probă a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Rusia. Foto: Ministerul rus al Apărării

„Deja aproximativ jumătate din unitățile și formațiunile Forțelor Strategice de Rachete sunt echipate cu cele mai noi sisteme Yars, iar trupele sunt reechipate cu sisteme moderne de rachete cu focosul hipersonic Avangard”.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, susține că „Occidentul colectiv” duce un „război adevărat” împotriva Rusiei.

Putin a spus în repetate rânduri de la începutul conflictului din Ucraina că Rusia este pregătită să folosească toate mijloacele, inclusiv armele nucleare, pentru a-și apăra „integritatea teritorială”. Anul trecut, el a spus că plasează sub umbrela nucleară a Moscovei teritoriile confiscate în Ucraina pe care Rusia le revendică acum ca fiind ale sale.

Cu toate acestea, chiar de săptămâna trecută, Putin a spus că forțele ucrainene nu au „nicio șansă” în actuala lor contraofensivă, iar Rusia nu are nevoie să recurgă la arme nucleare.

Noua rachetă Sarmat este concepută pentru a efectua lovituri nucleare asupra țintelor aflate la mii de rachete distanță în Statele Unite sau Europa. Totuși,  desfășurarea sa a decurs mai lent decât era planificat, deoarece Rusia a declarat în aprilie 2022 că va fi pusă în aplicare până în toamna acelui an.

Dmitri Rogozin, pe atunci șeful agenției spațiale ruse, a declarat la acel moment că rachetele vor fi dislocate cu o unitate în regiunea Krasnoyarsk din Siberia, la aproximativ 3.000 km (1.860 mile) est de Moscova.

Rogozin spunea că rachetele Sarmat vor fi amplasate în aceleași locuri și în aceleași silozuri, unde erau ținute și rachetele Voyevoda din epoca sovietică, pe care le vor înlocui. Rogozin spunea atunci că noua „super-armă” este un eveniment istoric care ar garanta securitatea copiilor și nepoților Rusiei pentru următorii 30-40 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel