Putin testează relația ruso-chineză: Liderul de la Kremlin la informat pe Xi Jinping că războiul din Ucraina va dura cel puțin cinci ani

Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin
Președintele Chinei Xi Jinping, alături de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin

Potrivit informațiilor de pe site-ul japonez Nikkei Asia, președintele rus Vladimir Putin i-ar fi spus omologului său chinez Xi Jinping, în timpul întâlnirii de la Moscova din martie, că războiul din Ucraina va dura cel puțin cinci ani. Cu toate acestea, există indicii că prelungirea conflictului din Ucraina nu este în interesul Beijingului.

O altă piesă de puzzle se adaugă matricei geopolitice complicate privind relațiile dintre Moscova și Beijing.

Practic, noua informație, dacă este adevărată, aduce mai multe întrebări decât răspunsuri și vine chiar în contradicție cu speculațiile privind dorința liderului de la Kremlin de a începe aranjamentele pentru o eventuală pace.

Conform unei analize a site-ului web japonez Nikkei Asia, care citează „surse interne”, președintele rus Vladimir Putin i-ar fi spus omologului său chinez Xi Jinping în timpul summitului din martie de la Moscova că „războiul din Ucraina va dura cel puțin încă cinci ani”.

 

Ce urmărește Putin prin aceste declarații

 

Analiștii japonezi evaluează declarația lui Putin ca pe un balon de încercare, cu ajutorul căruia Putin ar fi vrut să verifice dacă China ar fi dispusă să sprijine cel puțin indirect Rusia pe termen lung, în campania militară din Ucraina.

”Este posibil ca Putin să dorească doar să-și creeze iluzia că se îndreaptă spre o încetare a focului sau chiar spre pace înaintea alegerilor prezidențiale rusești din martie, crezând că o astfel de atmosferă îi va fi favorabilă la alegeri”, notează Nikkei.

Beijingul nu a condamnat niciodată în mod explicit agresiunea rusă împotriva Kievului, dar până acum s-a abținut să susțină în mod deschis Moscova, de exemplu în ceea ce privește proviziile militare masive.

Totuși, potrivit publicației japoneze, cuvintele lui Putin privind prelungirea războiului nu le-au picat  bine chinezilor, iar rușii înșiși ar dori probabil să evite prelungirea războiului ucrainean.

„Dificultățile actuale ale economiei chineze s-ar agrava cu siguranță doar în cazul înăspririi în continuare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și, prin urmare, indirect împotriva Chinei”, scrie Nikkei Asia, menționând că de atunci chinezii au încercat să medieze conflictul direct din Ucraina. Până acum, însă, mediarea a produs zero rezultate, mai cu seamă că poziția Beijingului este una vădit pro-rusă.

Potrivit Nikkei Asia, recent au apărut semne tot mai mari că rușii ar fi dispuși la o încetare a focului în războiul ucrainean - dar cu condiția ca ei să păstreze teritoriile din estul teritoriului recunoscut internațional al Ucrainei, pe care l-au cucerit de la începutul războiului, situație inacceptabilă pentru Kiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel