Putin acuză Occidentul. Declarație controversată: ”Dacă Ucraina va cere prunci la micul dejun, probabil că va fi servită”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Vladimir Putin, la exercițiul Vostok 2018
Vladimir Putin, la exercițiul Vostok 2018

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Kievul de incidentul naval din weekend în largul Crimeii şi de faptul că s-a servit de acesta pentru a 'vinde sentimente antiruseşti', catalogând politica Occidentului faţă de Ucraina ca suferind de ”miopie”.

Totul i se iartă actualei puteri de la Kiev, acuză Vladimir Putin, pronunţându-se miercuri în premieră, în marja unui forum economic la Moscova, cu privire la incidentul din weekend. 'Probabil, dacă va cere prunci la micul dejun, i se vor aduce', a adăugat el, într-o declaraţie apreciată drept scandaloasă de mai mulţi comentatori.

'Uneori sunt de-a dreptul surprins - chiar dacă m-am obişnuit cu multe lucruri - dar actualele autorităţi ucrainene vând cu succes sentimente antiruseşti, nu le-a mai rămas nimic altceva de vânzare. Se creează impresia că totul li se iartă. Dacă vor cere astăzi prunci la micul dejun, probabil că vor fi serviţi. De ce nu? - vor spune unii - le este foame', a afirmat Putin, acuzând Occidentul că face pe placul capriciilor Kievului.

Preşedintele rus a denunţat în acest context politica 'extrem de mioapă' a Vestului faţă de Ucraina, care - în opinia sa - nu va duce la nimic bun pentru că doar face să 'relaxeze conducerea ucraineană'. În opinia sa, Occidentul este indulgent faţă de Kiev pentru că acesta îi serveşte discursul pe care doreşte să-l audă.

În aceeaşi declaraţie, Putin l-a acuzat pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko de orchestrarea unei 'provocări' pentru a-şi creşte popularitatea în sondaje în perspectiva alegerilor prezidenţiale din martie 2019, referindu-se la incidentul naval de duminică din largul Crimeii, când gărzile de coastă ruseşti au interceptat cu forţa trei nave militare ucrainene înainte de a traversa strâmtoarea Kerci pentru a ajunge din Marea Neagră în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat apele teritoriale ruse.

Tensiunile între Kiev şi Moscova au cunoscut o agravare bruscă duminică, când Rusia a capturat trei nave ale marinei ucrainene - două vedete blindate şi un remorcher cu 24 de marinari la bord în total - după ce a deschis iniţial focul asupra lor, iar o navă de patrulare rusească 'Don' a lovit în plin remorcherul ucrainean.

Incidentul a avut loc în Marea Neagră, înainte ca navele ucrainene să pătrundă în strâmtoarea Kerci, singura cale de acces din Marea Neagră în Marea Azov, unde era destinaţia lor finală. Moscova susţine că navele ucrainene au intrat în apele teritoriale ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel