Putin a prezentat Dumei de Stat un proiect de lege privind suspendarea Tratatului INF

S.I. Catalin |
Data publicării:
Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.org)
Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.org)

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis joi spre examinare Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) proiectul de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, citat de agenţia de presă TASS.

El a menţionat că, în conformitate cu proiectul de lege, 'preşedintelui i se rezervă dreptul de a decide asupra reactivării acordului'. Documentul intră în vigoare din momentul publicării oficiale, a precizat Volodin.

Potrivit acestuia, în decurs de oră, Consiliul Dumei de Stat va examina acest proiect de lege şi va stabili calendarul dezbaterii asupra acestuia în plenul camerei.

Vladimir Putin semnase anterior un decret privind numirea ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov în calitate de reprezentant al preşedintelui în timpul dezbaterii şi aprobării proiectului de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul INF în ambele camere ale Adunării Federale - Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară).

Examinarea proiectului într-o primă lectură a fost planificată pentru 18 iunie. Consiliul Federaţiei a anunţat că este gata să examineze proiectul imediat ce va fi aprobat de Duma de Stat, notează RIA Novosti.

Rusia a suspendat participarea sa la Tratatul INF la o zi după ce SUA au anunţat că se retrag din acest pact, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor documentului şi cerându-i să distrugă noua sa rachetă de croazieră, Novator 9M729.

Tratatul INF, semnat la finalul Războiului rece de către Washington şi Moscova interzicea dezvoltarea rachetelor nucleare şi convenţionale, cu lansare de la sol sau de croazieră, cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, precum şi a sistemelor capabile să lanseze astfel de rachete.

După anunţul făcut de SUA şi Rusia la începutul lunii februarie, retragerea celor două ţări din Tratatul INF devine efectivă după şase luni, respectiv în iunie, în cazul în care nu revin asupra deciziei anterioare sau nu negociază o amendare a pactului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel