Putin a anunțat un plan de reconstrucţie în Nagorno-Karabakh între Armenia și Azerbaidjan, sub egida Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

În urma convorbirilor cu liderii armean şi azer, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni seară că cele trei state au convenit asupra unui plan de reconstrucţie pentru regiunea Nagorno-Karabah.

Vladimir Putin, preşedintele azer Ilham Aliev şi prim-ministrul armean Nikol Paşinian au declarat că armistiţiul care a pus capăt conflictului este, în general, respectat, relatează Agerpres, citând dpa.

Paşinian a afirmat, totuşi, că nu toate prevederile acordului de încetare a focului au fost implementate. El a menţionat în special chestiunea prizonierilor de război care sunt încă deţinuţi în Azerbaidjan.


Noi garanții de securitate în regiune

 

Acordul încheiat luni ar putea duce la noi garanţii de securitate, a spus Paşinian. "Suntem gata să lucrăm constructiv în acest sens", a spus acesta.

Paşinian a mai spus că situaţia politică din Nagorno-Karabah nu este încă foarte clară, reflectând faptul că el este sub presiune în ţară, fiind acuzat de opoziţie că a trădat interesele armene. Armenia a cedat controlul asupra unor mari părţi din regiune către Azerbaidjan după ultimul conflict armat.

Aliev, care anterior a salutat victoria azerilor în conflict, a declarat luni că speră că cele două părţi "vor găsi înţelepciunea să se gândească la viitor şi reconciliere".

Prima întâlnire a grupului de lucru este programată pentru 30 ianuarie.

Armenia şi Azerbaidjan s-au luptat pentru Nagorno-Karabah între 27 septembrie şi 9 noiembrie, peste 4.700 de persoane pierzându-şi viaţa,  luptele izbucnite la finalul lui septembrie modificând raportul de forțe în regiune pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Azerbaidjanul a cerut la final mari părţi din zona pierdută la începutul anilor 1990 şi locuită predominant de etnici armeni. Armistiţiul intermediat de Moscova este monitorizat de trupe ruseşte de menţinere a păcii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel