Puteau, dar nu au vrut? Siria nu ar fi răspuns atacurilor avioanelor F-16 israeliene pentru a nu pune în pericol un avion rus

Cătălin Costea |
Data publicării:
Avioane F-16 ale Israelului @IDF Foto: via Israeli-Weapons.com
Avioane F-16 ale Israelului @IDF Foto: via Israeli-Weapons.com

Potrivit declarațiilor făcute pentru grupul media RBK de către adjunct șefului Centrului rus pentru reconcilierea părților în războiul din Siria, contraamiralul Oleg Juravlev, armata siriană nu a răspuns loviturilor lansate de avioanele israeliene asupra portului Latakia, deoarece o aeronavă a Forțelor Aerospațiale ruse, care se afla în zonă, putea fi afectată.

Reamintim că marți, 28 decembrie, două avioane de vânătoare israeliene F-16 au atacat cu patru rachete ghidate terminalul de containere al portului sirian din Marea Mediterană, fără a încălca frontiera de stat.

„Forțele de apărare ale Siriei nu s-au angajat în luptă antiaeriană deoarece, la momentul atacului, o aeronavă a aviației militare de transport din cadrul Forțelor Aerospațiale ruse, care ateriza pe aerodromul Khmeimim, se afla în raza de acțiune a sistemelor antiaeriene”, a declarat contraamiralul la o conferință de presă.

Potrivit acestuia, în urma impactului au fost produse pagube minore infrastructurii portuare.

Referitor la pagube, agenţia siriană de presă SANA a informat că atacul a incendiat "un număr de containere comerciale", fără a provoca victime, iar OSDO (Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului) a precizat că rachetele israeliene au vizat "un transport de arme iraniene în terminalul de containere", atacul provocând explozii violente şi pagube materiale, fără a face victime.

 

Încearcă Rusia să scuze eșecul apărării antiaeriene a Siriei?

 

Comentariul autorului: Poziția oficialului rus vine mai degrabă ca o scuză pentru incapacitatea apărării antiaeriene siriene, echipată și coordonată de militarii ruși, de a reacționa la atacurile israeliene.

Cu toate acestea, trebuie spus că aviația israeliană știe foarte bine să exploateze situațiile tactice favorabile, iar Rusia și Siria au înțeles mai bine acest lucru pe 18 septembrie 2018, când un avion de recunoaștere rusesc Il-20 a fost doborât de o rachetă lansată de un sistem de apărare antiaeriană S-200 aparținând Apărării Antiaeriene a Siriei.

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat la acea dată că “vina aparține piloților israelieni de de avioanele F-16, care au evoluat sub acoperirea avionului Il-20 și l-au încadrat sub focul mijloacelor de apărare antiaeriană siriene.”

În urma incidentului, 15 soldați ruși au fost uciși. Ministerul rus al Apărării a încadrat acțiunile Israelului în categoria celor ostile și a declarat că își rezervă dreptul la un răspuns adecvat.

Partea israeliană a negat acuzațiile, dând vina pe Damasc, Teheran și Hezbollah.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel