Puci în Iordania: Lovitură de stat eșuată și arestări ai unor înalți membri ai familiei regale

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Abdullah al II-lea al Iordaniei
Abdullah al II-lea al Iordaniei

Washington Post publică o informație bombă despre o tentativă de lovitură de stat dejucată la Amman, capitala Regatului Hașemit al Iordaniei.

În această sâmbătă, autoritățile iordaniene l-au reținut pe fostul prinț moștenitor al regatului și au arestat alte 20 de persoane ca urmare a ceea ce oficialii au numit „o amenințare la adresa stabilității țării”. Prințul Hamzah bin Hussein, cel mai mare fiu al regretatului rege Hussein cu a patra sa soție de origine americană, fosta regina consort Noor (născută la Washington, USA), a fost plasat sub arest la domiciliu, în palatul său din Amman, ca urmare a unei investigații în curs asupra unui presupus complot de destituire a fratelui său vitreg, regele Abdullah al II-lea. Informația a fost obținută de la un înalt oficial de informații din Orientul Mijlociu informat despre evenimente.

 

Arestările au fost efectuate înainte de a pune în practică lovitura de stat

 

Reținerea fostului prinț de coroană s-a făcut ca urmare a descoperirii a ceea ce oficialii palatului au descris ca fiind un complot complex și de mare anvergură, cu legături în străinătate, aflat în plină desfășurare și care se apropia de deznodămând. În traducere liberă, probabil că participanții la complot mai aveau câteva zile și declanșau ultima etapă a loviturii de stat.

Cum în lumea iordaniană lucrurile se schimbă foarte rapid, nu ne-ar mira ca să aflăm că de fapt lovitura de stat a fost oprită la ore distanță de înfăptuirea sa. Complotul ar mai fi inclus cel puțin un alt membru al familiei regale ioradniene precum și lideri tribali de pe cuprinsul țării. Alături de aceștia, la organizarea acestui complot parcă rupt din manualele de istorie a regiunii au participat și membrii ai aparatului de securitate iordanian. Prințul Hamzah a fost arestat de către înalți ofițeri militari iordanieni care au ajuns la el acasă cu o escortă de gardieni, chiar în timp ce aveau loc și celelalte arestări, a mai informat înaltul oficial de informații.

 

Un confident al regelui ar fi fost arestat și el

 

Printre cei arestați s-ar afla și cunocutul Bassem Awadallah, educat în SUA, un confident de lungă durată al regelui actual, fost ministru al finanțelor, și Sharif Hassan Ben Zaid, membru al familiei regale. Awadallah, care a fost o forță motrice în spatele reformelor economice înainte de a demisiona din funcția de șef al curții regale în 2008, o poziție extrem de influentă la Amman, s-a confruntat cu o rezistență dură din partea vechii gărzi a fostului rege decedat precum și cu încercările permanente ale birocrației din regat de a îl îndepărta din funcțiile sale.

Un alt element al tensiunilor din interiorul familiei hașemite a fost creat și de neașteptata nominalizare a actualului suveran ca moștenitor al tronului, anunțată doar cu câteva luni înainte de moartea regelui Hussein și care a provocat o dislocare a influenței deosebite pe care regina Noor și fiul său, pe atunci prințul de coroană, Hamza bin Hussein, le aveau atât în regat cât și în regiune.  

Ani de zile după instalarea lui Abdullah II pe tronul hașemit, atât regina Noor cât și fiul său au exprimat dizidența lor față de schimbarea de ultimă oră a suveranului decedat, neacceptând decizia și acuzând naționalismul arab al birocrației regale din Amman că a stat la baza hotărârii, avand în vedere originile străine ale amândurora. Este clar însă că elita din regat a dorit un prinț cu legături de sânge pur iordaniene și care era căsătorit cu o femeie de origine palestiniană. Așa cum se știe jumătate din populația Iordaniei este de origine palestiniană. Prințul Hamzah a servit drept prinț moștenitor al Iordaniei timp de patru ani înainte ca titlul să fie transferat fiului cel mare al actualului monarh, Hussein.

 

Arestările unor înalți membri ai familiei regale sunt rare în Iordania

 

Pentru a înțelege evenimentele de astăzi trebuie să subliniem că arestările de înalți oficiali și membri ai familiei regale sunt rare în Iordania. O singură dată, tatăl actualului rege, celebru Hussein, și-a arestat un frate și un văr, ca urmare a implicării acestora în lovitura de stat militară pe care leaderul palestinian Yasser Arafat a dat-o împotriva coroanei iordaniene, pentru a prelua conducerea statului și a instala un guvern palestinian.

Iordania, un aliat apropiat al Statelor Unite, a fost puternic afectată economic de pandemia covid-19, precum și de consecințele valurilor masive de refugiați din Siria, vecina sa din nord. Regele Abdullah a condus țara de la moartea regelui Hussein în 1999 și a cultivat legături strânse cu o succesiune de președinți americani. Regatul sărac de resurse are o populație de peste 10 milioane de locuitori și este un partener major în campania condusă de Washington împotriva Statului Islamic, fiind aliat al SUA în operațiunile de securitate din întreaga lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel