Protest în Israel împotriva anexării a 30% din Cisiordania. Armata se așteaptă la proteste și în teritoriile palestiniene

Tudor Curtifan / 07 iun 2020 / 10:29

Mii de israelieni au demonstrat ieri împotriva planului premierului Benjamin Netanyahu de a extinde suveranitatea asupra unor părţi din Cisiordania ocupată, informează Reuters.

Protestând cu măşti pe faţă şi păstrând distanţa, în virtutea noilor restricţii legate de coronavirus, demonstranţii au purtat pancarte pe care scria "nu anexării, nu ocupaţiei, da păcii şi democraţiei'', ''vieţile palestiniene contează'' sau ''nu redaţi măreţia Apartheidului''.

Peste 30 de partide şi organizaţii neguvernamentale au lansat apelul pentru această demonstraţie. Potrivit organizatorilor, numărul participanţilor a fost de mii, în timp ce poliţia nu a dat o estimare oficială.

Printre vorbitori s-a numărat senatorul american Bernie Sanders, care s-a adresat mulţimii prin video. El s-a declarat mulţumit că atât de multe persoane, atât evrei cât şi arabi, au manifestat pentru pace, dreptate şi democraţie, conform Agerpres, care citează ziarului Haaretz..

Guvernul Israelului intenţionează să anexeze coloniile israeliene şi Valea Iordanului din Cisiordania, în conformitate cu planul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui SUA, Donald Trump, lansat la sfârşitul lunii ianuarie.

Acest plan, care prevede suveranitatea israeliană asupra a peste 30% din Cisiordania ocupată, a fost amplu criticat, iar palestinienii l-au respins de teamă că va recunoaşte pretenţiile Israelului asupra părţilor din Cisiordania pe care ei le doresc pentru un viitor stat.

Armata israeliană se pregăteşte deja pentru posibile tulburări în Teritoriile palestiniene. Ca răspuns la plan, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat luna trecută suspendarea tuturor acordurilor cu Israelul şi Statele Unite.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy