Producția de arme și muniție, paralizată la Cugir. Sute de persoane protestează împotriva condițiilor de muncă și a salariilor

Situația din industria de armament din România e departe de a fi roză. Probleme există și la privat, unde exemplele de succes sunt însă mult mai multe, dar la nivelul industriei de apărare de stat situația e dramatică.

Uzina Mecanică Cugir se confruntă cu numeroase probleme. Sute de angajați au ieșit în stradă și cer condiții de muncă îmbunătățite și măriri salariale.

Protestul care a avut loc azi vine după ce muncitorii celor două fabrici ai Uzinei Mecanice Cugir au întrerupt vineri lucrul preț de câteva ore cerând condiții mai bune de muncă și salarii mai mari.

Situația se pare că a degenerat după ce angajații Uzinei au primit facturile la utilități și energie. Oamenii care se află în stradă se plâng de faptul că au salarii extrem de mici, de aproximativ 1.600 de lei. 

Foarte mulți angajați din cadrul fabricii de armament sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

„Unitate” și „nu cedăm” e mesajul acestora. 

Angajații acuză „condiții mizere de lucru” și faptul că salariile sunt extrem de mici. Oamenii care lucrează în fabrica de armament se văd puși în fața unui trai de subzistență, fiindu-le foarte dificil să trăiască de la o lună la alta.

Sutele de angajați care au ieșit în stradă la Cugir spun că acțiunile de protest vor continua până când cererile le vor fi revendicate de conducerea Uzinei.

CITEȘTE ȘI: Revitalizarea industriei de apărare | Ministrul Economiei: Construcția unei fabrici de pulberi de la zero este una dintre investițiile prioritare

 

Fabrica de Arme Cugir

 

Istoria uzinei datează din 1799, în timpul Imperiului Austro-Ungar, când la Cugir au fost fondate primele ateliere de fabricare a oțelului, fiind unele dintre primele fabrici melalurgice din Transilvania.

Expansiunea uzinei a început în 1926, prin construcția de noi linii de producție. Războiul a dus la militarizarea fabricii, care la vremea respectivă, era condusă de specialiști în producerea de arme moderne. Părți și ansambluri pentru tehnica de artilerie au fost produse în colaborare cu compania londoneză „Vickers Armstrong Ltd.”. Preluarea de către firma cehoslovacă „Zbrojowka-Brno” a dus la un redesign al producției pentru arme de infanterie și muniție, bazate pe licențe de documentare. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acțiunile uzinei sunt preluate de concernul german „Herman Goring” .

Uzinele Cugir au produs primul pistol mitralieră românesc – Parabellum, tipul “Orita”, calibru de 9mm.

În anul 2004, din SC Uzina Mecanică Cugir SA s-a divizat SC Fabrica de Arme Cugir SA, care este, de asemenea, filială a Companiei Naționale ROMARM, se arată pe site-ul companiei.

CITEȘTE ȘI: Pulberea - marea vulnerabilitate a Armatei României într-un ipotetic conflict. Soluția pentru refacerea liniilor de fabricație e simplă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel