Programul militar MIECZNIK, destinat înzestrării marinei poloneze: Trei fregate ultramoderne vor naviga în Marea Baltică și în Marea Nordului

Cristian Soare |
Data publicării:
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock

Programul polonez de fregate, cunoscut sub numele de programul Miecznik, presupune construirea de fregate moderne Miecznik pentru marina poloneză. Navele Miecznik sunt concepute pentru operațiuni de luptă în Marea Baltică și în Marea Nordului, precum și pentru operațiunile navale comune ale NATO. Acestea urmează să înlocuiască fregatele învechite de care dispune acum Marina poloneză, formând baza unei forțe moderne de luptă.

Termenul "miecznik polski" se referă la fregatele din clasa Miecznik ale Marinei poloneze. Aceste fregate, care fac parte din Proiectul 106 Miecznik, sunt construite de un consorțiu format din Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) și PGZ Stocznia Wojenna.

Fregatele Miecznik pentru Marina poloneză vor fi construite la șantierul naval PGZ Stocznia Wojenna în cooperare cu lideri mondiali din industria de apărare, precum Babcock, MBDA și Thales.

Programul vizează achiziționarea a trei fregate pentru Marina poloneză până în 2031, sporindu-i capabilitatile de lupta. Armamentul acestor fregate include sisteme moderne, cu dezvoltări și îmbunătățiri care se pot face pe viitor, in baza mai multor contracte și anexe (acte adiționale) la acordurile inițiale, cum ar fi cel semnat recent pentru echipamente și capacități suplimentare, potrivit Defense-Aerospace.

Polonia a semnat contractul final pentru armele și senzorii care urmeaza sa fie instalati pe cele trei fregate din clasa Miecznik pe care le va construi după proiectul ''Arrowhead 140'' dezvoltat de compania Babcock. Așa cum sunt definite acum, cele trei nave vor costa aproximativ 3,8 miliarde de dolari și vor fi livrate până în 2031.

În conformitate cu contractul anexat, semnat la 27 iulie 2021, navele - adică a doua și a treia fregată - vor fi echipate suplimentar cu senzori și sisteme de arme identice cu cele contractate pentru prima navă prototip.

Potrivit prevederilor anexei, cea de-a doua și a treia fregată vor fi dotate cu un tun de calibru mediu OTO Melara Super Rapid Strales de 76 mm, lansatoare de rachete VLS Mk-41, sistemul de rachete SeaCeptor CAMM, radarele SM400 și radarele NS50, precum și cu mijloace electronice și de război electronic, dar si sisteme de apărare și de autoidentificare a tintelor.

Cu alte cuvinte, contractul, a cărui valoare după semnarea tuturor anexelor până în prezent este de aproximativ 14,8 miliarde de zloți, va permite achiziționarea tuturor celor trei fregate Miecznik în termenele contractuale asumate, adică până în 2031, inclusiv a navelor 2 și 3, modernizate cu senzori și sisteme de arme, identice cu cele contractate pentru prima fregată.

Forma finală a echipării tuturor navelor va rezulta din concluziile trase în urma testelor efectuate pe unitatea prototip nr.1.

Se presupune că o fregată din clasa Miecznik va avea un deplasament de până la 7.000 de tone, o lungime de 138,7 metri, o lățime de 19,7 metri și un pescaj de 5,5 metri. Echipajul ar trebui să fie format din 100-120 de marinari, iar nava va putea găzdui 160 de persoane la bord.

Potrivit specificațiilor tehnice prezentate, navele ar trebui să aibă o viteză maximă de 26 de noduri și o autonomie de aproximativ 6.000 de mile marine, precum și o autonomie care să asigure o ședere neîntreruptă pe mare timp de 30 de zile.

 

Thales va echipa fregatele Miecznik cu sisteme TACTICOS. Prima navă ar putea intra în serviciu în 2029

 

Compania Thales va echipa fregatele MIECZNIK ale Marinei poloneze cu sistemul TACTICOS de combat management, cu sonare, un senzor cu infraroșu și radare care vor oferi navelor de război capabilități de detectare, identificare, comandă și control. Se preconizează că prima navă va intra în serviciu în 2029, prin intermediul unui program strategic care include un acord de cooperare între Thales și consorțiul PGZ-MIECZNIK (condus de Polska Grupa Zbrojeniowa).

Proiectate pentru a îndeplini o gamă largă de misiuni pe mare, inclusiv securizarea liniilor de comunicații maritime și a infrastructurii critice, fregatele multirol din clasa MIECZNIK vor spori semnificativ capacitățile marinei poloneze și vor reprezenta o contribuție importantă a Poloniei în cadrul NATO. Navele vor fi echipate cu un set de senzori dezvoltați de Thales și integrați în sistemul de luptă. 

Sistemul TACTICOS de la Thales va fi elementul central de comandă și decizie al sistemului de luptă al fregatei. Rolul și performanțele sale - sprijinirea controlului senzorilor, compilarea imaginilor, evaluarea situației, susținerea acțiunilor și controlul armelor - sunt esențiale pentru eficiența operațională a unei nave militare.

Fregatele poloneze MIECZNIK se vor baza pe o suită completă de sonare Thales, care va cuprinde sonarul BlueHunter montat pe corpul navei și sonarul remorcat Captas-2, care oferă o evaluare multisenzorială a peisajului subacvatic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel