PROGRAM F-35. Statele care vor beneficia de o eventuală excludere a Turciei

Tudor Curtifan |
Data publicării:

După ce SUA au amenințat Turcia că o vor elimina din programul F-35 dacă achiziționează sistemele rusești S-400, această excludere din program este iminentă, potrivit tuturor specialiștilor, după ce primele componente ale S-400 au ajuns deja în Turcia.

Se ridică astfel întrebarea ce se va întâmpla ulterior cu contractele pentru componentele F-35 pe care Turcia le produce în prezent. Potrivit unei analize a celor de la Defense One, SUA vor oferi aceste contracte altor state.

 

Statele care vor beneficia de o eventuală excludere a Turciei din programul F-35

 

Sursa citată nu se ferește în analiză să numească și țările care vor profita de excluderea Turciei din programul F-35. Este vorba de state care și-au arătat intenția de a achiziționa cea mai modernă aeronavă din lume, practica de a oferi astfel de contracte potențialilor clienți fiind una mai veche a producătorilor americani de armament. 

Mai exact, este vorba despre Canada, Finlanda, Elveția și Spania. Aceste țări ar urma să beneficieze de o eventuală excludere a Turciei din programul F-35 și să preia contractele Ankarei.

Totodată, americanii au dat asigurări că o eventuală excludere a Turciei și realocarea contractelor către alte țări nu vor avea niciun impact în ceea ce privește prețul avionului, deși au admis că acest risc există. Însă există suficient timp, spun americanii, pentru a gestiona o asemenea situație.

 

Dar ce se va întâmpla cu avioanele F-35 destinate Turciei?

 

Dacă în cazul contractelor acestea urmează să fie realocate altor state, rămâne o problemă cu cele 30 de avioane F-35 destinate Turciei care se află în producție. Mai mult, patru aeronave se află deja în fazele finale ale testelor la Baza Aeriană Luke Air Force din Arizona. Iar începând din anii 2020, în Turcia ar trebui să ajungă anual între cinci și zece aeronave F-35, lucru puțin probabil în condițiile de față.

Astfel, după negocieri, Statele Unite ar urma să ofere spre vânzare aceste avioane țărilor care deja dețin F-35. O altă opțiune viabilă este vânzarea acestora către clienți noi, cel mai vehiculat nume fiind ce al Poloniei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel