Profitând de succesul Bayraktar TB-2, Turcia face ultimele pregătiri pentru varianta navală: Bayraktar TB-3, o dronă cu dimensiuni aproape duble

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Bayraktar TB3 / Foto: Baykar, facebook
Bayraktar TB3 / Foto: Baykar, facebook

Turcia a efectuat primul zbor de testare al dronei Bayraktar TB-3.

Principalul producător de UAV-uri din Turcia a anunțat că varianta navală a faimosului Bayraktar TB-2 a trecut de o etapă importantă, după efectuarea cu succes a testelor de decolare și aterizare, așa-numitul ”wheel cutting test”, care presupune o secvență rapidă de decolare, urmată de aterizare.

Potrivit postării Baykar pe Facebook , această realizare marchează un pas major înainte în finalizarea testelor pentru noua versiune Bayraktar TB3. Finalizarea acestor teste cheie arată că TB3 este acum pe deplin pregătit pentru decolare de pe o pistă foarte scurtă, spun oficialii.

TB3 este varianta navală a dronei TB2 testate în luptă cu succes. Noua versiune este concepută special pentru decolări și aterizări scurte, putând fi ambarcată și pe portavionul TCG Anadolu.

 

TB-3 va fi utlizată și de pe portavionul Anadolu

Nava de asalt amfibie multifuncțională TCG Anadolu. Foto: Marina Turciei

Noua dronă Bayraktar TB-3 se va alătura aripii de aviație a navei de asalt amfibiu, portavionul Anadolu devenind astfel „primul transportator de drone din toate timpurile”, scrie publicația turcă TRT.

Nava TCG Anadolu a fost finalizată recent și are caracteristicile unui portavion mai mic, fiind construită inițial pentru a putea decola și ateriza aeronavele F-35B, de tip VTOL. După anularea contractului cu SUA pentru avioanele de generația a cincea, Armata turcă a cerut ca Anadolu să poată fi utilizat și ca transportator de drone.

TCG Anadolu va putea transporta în jur de 30 de elicoptere și 40 de drone, dar și 4 nave mai mici pentru operațiuni de debarcare la țărm.

TB-3, împreună cu drona Kizilema (o dronă mai grea, mai puternică și care atinge viteze supersonice), vor prelua roluri cheie de recunoaștere, luptă și apărare aeriană. Kizilema a început deja testarea activă de zbor pe 3 decembrie 2022.

Nava Anadolu, care va primi în curând aceste vehicule aeriene fără pilot, reprezintă un pas revoluționar în aviația navală turcă. Această integrare inovatoare va extinde capacitățile navei la recunoaștere fără pilot și operațiuni ofensive și defensive, susțin oficialii turci.

Deși Bayraktar TB3 poate să semene în aparență cu TB-2, noua dronă are o gamă mai largă de capabilități și dimensiuni mai mari. Cu o anvergură de 14 metri și o lungime de 8,35 metri, TB-3 oferă capacități operaționale mai extinse decât predecesorul său. În plus, aripile sale vor fi pliabile pentru a economisi spațiu pe platformele navale.

Greutatea maximă la decolare a TB-3 este de 1450 de kilograme, cu o capacitate de încărcare utilă de 280 de kilograme, ceea ce reprezintă o aproape dublu față de cele 750 de kilograme ale lui TB-2, cu doar 130 de kilograme de sarcină utilă.

În plus, TB-3 folosește un motor diferit, PD170 de 172 de cai putere de la TEI din Turcia, care înlocuiește motorul Rotax de 100 de cai putere. Bayraktar TB-3 ar trebui să joace un rol cheie în transformarea operațiunilor navale și extinderea capabilităților turcești în zona maritimă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel