Procesul fostului puşcaş marin Paul Whelan, acuzat de spionaj, a început la Moscova cu uşile închise

Eduard Pascu |
Data publicării:
Paul Whelan
Paul Whelan

Procesul fostului puşcaş marin american Paul Whelan, pus sub acuzare pentru spionaj, a început luni la un tribunal din Rusia, informează Reuters.

Procesul se va desfăşura cu uşile închise, întrucât se referă la informaţii clasificate, a afirmat o purtătoare de cuvânt a tribunalului districtual din Moscova, precizând că la audierea preliminară de luni s-a decis ca acuzatul să rămână în detenţie până la 13 septembrie.

Paul Whelan, care a împlinit 50 de ani în cursul acestei luni, a fost arestat pe 28 decembrie 2018 la Moscova într-un context deja complicat de acest tip de cazuri între Rusia şi Occident. Serviciile de securitate ruse (FSB) susţin că l-au reţinut pe Whelan 'în timp ce acesta comitea un act de spionaj', ceea ce el dezminte. Paul Whelan riscă o pedeapsă ce ar putea ajunge până la 20 de ani de închisoare, transmite Agerpres.

În februarie anul trecut, avocatul său afirmase că lui Whelan, care deţine de asemenea cetăţenie irlandeză şi canadiană, i-au fost înscenate toate acestea de către o cunoştinţă care i-a dat un stick USB care conţinea ceea ce el credea că sunt fotografii realizate în timpul unei şederi anterioare în Rusia în compania acesteia.

O purtătoare de cuvânt a ambasadei SUA la Moscova a subliniat pe Twitter că Whelan "este deţinut în Rusia de aproape 15 luni, fără dovezi, fără îngrijire medicală adecvată, fără măcar UN telefon dat familiei" şi "este timpul pentru un proces corect şi transparent".

Whelan a susţinut după arestarea sa că a fost maltratat de gardieni şi i s-a refuzat asistenţa medicală, acuzaţii respinse de autorităţile ruse, care l-au acuzat la rândul lor că susţine în mod fals că are probleme de sănătate pentru a atrage atenţia asupra cazului său.

Următoarea audiere în cadrul procesului a fost stabilită pentru 30 martie, a transmis Interfax. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel