Procese vizând proruşi în Armenia. Lavrov, avertisment Erevanului

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi-a exprimat marţi nemulţumirea faţă de noua putere de la Erevan, care a început o amplă campanie anticorupţie ce îi afectează acum şi pe apropiaţi ai fostului guvern prorus din Armenia, informează AFP.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi-a exprimat marţi nemulţumirea faţă de noua putere de la Erevan, care a început o amplă campanie anticorupţie ce îi afectează acum şi pe apropiaţi ai fostului guvern prorus din Armenia, informează AFP.

Primele tensiuni între Moscova și Erevan

Acestea sunt primele tensiuni publice între Moscova şi Erevan de la accederea la putere în luna mai a opozantului Nikol Pashinyan, fost jurnalist, pe valul unei mişcări populare, printre ale cărei revendicări principale s-a numărat şi combaterea corupţiei. Noul premier al acestei foste republici sovietice din Caucazul de Sud a lansat o vastă campanie anticorupţie împotriva fostelor elite armene. Ex-preşedintele Robert Kociarian (1998-2008) a fost arestat săptămâna trecută şi acuzat de trucarea alegerilor prezidenţiale din 2008 în favoarea aliatului său, Serge Sarkissian.

'Evenimentele din ultimele zile contrazic recentele declaraţii ale noii puteri armene care a asigurat că nu intenţionează să-i urmărească în justiţie pe predecesorii săi din motive politice', a declarat Lavrov, citat de agenţiile de presă ruse. 'Rusia - ca aliată a Erevanului - a fost întotdeauna interesată de stabilitatea statului armean şi, prin urmare, ceea ce se întâmplă nu poate să nu ne îngrijoreze, inclusiv activitatea organizaţiilor din spaţiul CSI' (Comunitatea Statelor Independente, care grupează fostele republici sovietice, mai puţin ţările baltice şi Georgia), a adăugat ministrul rus, pledând pentru o evoluţie 'constructivă' a situaţiei. Noua putere condusă de premierul Nikol Pashinyan tratează cu atenţie Moscova, deosebindu-se astfel de mişcările care au adus occidentalii la putere în Georgia şi Ucraina şi au marcat o ruptură clară de Rusia.

În cadrul dosarului care îl vizează pe fostul preşedinte Kociarian a fost inculpat şi Iuri Haceaturian, secretarul general armean al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - o alianţă militară condusă de Moscova în cadrul CSI - care în 2008 a ocupat funcţii înalte în armata armeană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel