Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Șeful Statului Major al IDF, general-locotenentul Herzi Halevi. Sursa foto: IDF.
Șeful Statului Major al IDF, general-locotenentul Herzi Halevi. Sursa foto: IDF.

Surse politice și militare de la Tel Aviv au confirmat că demisia anunțată pentru luna august a comandantului Regiunii Centrale a Armatei Israeliene, generalul Yehuda Fox, constituie o lovitură majoră pentru instituția militară.

Câteva dintre ele au comentat semnele de bucurie care au apărut în biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, spunând: "Acest eveniment fericit pentru Netanyahu și tovarășii săi din dreapta este ca un dezastru pentru capacitățile militare", și au avertizat asupra unui șoc cu repercusiuni puternice la nivel strategic, subliniind că este "și mai periculos decât demisia șeful Aman (Divizia de Informații Militare din Armată), Aharon Haliva".

Demisia generalului Fox are diverse motive, demne de subliniat, însă nu are legătură cu războiul din Gaza și nici cu eșecul survenit înainte de 7 octombrie. El este responsabil pentru Cisiordania, nu Gaza. Prin urmare, demisia sa ridică multe semne de întrebare.

Palestinienii și coloniștii evrei deopotrivă îl consideră pe Fox "ostil față de ei". Pentru palestinieni, el este un blestem, pentru că este direct responsabil pentru escaladarea la care a fost martoră Cisiordania de când a preluat conducerea, în august 2021. În martie 2022, a început implementarea unui plan militar numit "Break the Waves", în cadrul căruia organizează campanii nocturne de arestare care continuă până astăzi fără oprire. Potrivit declarațiilor oficiale, arestările au vizat pe cei "suspecți de activități teroriste armate în toată Cisiordania".

 

Este afectat și mai mult echilibrul măsurilor israeliene

 

Se consideră că această escaladare este strîns legată de formarea guvernului de extremă dreapta condus de Netanyahu și de numirea ministrului de Finanțe Bezalel Smotrich ca ministru al doilea în Ministerul Apărării și a lui Itamar Ben Gvir ca ministru al Securității Naționale. Ei sunt cei care au adus politica de brutalitate împotriva prizonierilor din închisori și multiplicarea incursiunilor în Al-Aqsa, evadarea coloniștilor și formarea unei gărzi naționale formată din miliții armate, văzute ca motive principale pentru atacul Hamas din 7 octombrie.

Cu toate acestea, generalul Fox a încercat, în unele cazuri, să atingă un echilibru. El a împiedicat înființarea de avanposturi de așezări, a evacuat unele dintre ele și a impus aproximativ 20 de ordine de detenție administrativă împotriva coloniștilor care au răspândit haosul și au planificat operații teroriste evreiești împotriva palestinienilor.

Cu câteva luni în urmă, s-a dezvăluit că el a condus chiar un exercițiu militar cu un scenariu în care teroriştii evrei au răpit un ostatic palestinian.

Prin urmare, coloniștii au devenit ostili față de el, iar Ben Gvir a cerut demiterea sa. A fost supus unei campanii de incitare de către coloniști pe rețelele de socializare și au fost publicate poze cu el cu însemnele naziste (svastica) și alte poze în care l-au îmbrăcat într-o bandană palestiniană.

Sursele susțin că șeful Shin Bet, Ronen Bar, a intrat odată furios la Netanyahu și i-a spus: "În timpul guvernării dumneavoastră, generalii de armată vor fi asasinați". O gardă specială a fost alocată lui Fox, făcându-l singurul general din armată sub pază 24 de ore din 24, de teamă să nu fie asasinat de mâini evreiești.

Prin urmare, Fox a devenit disperat. Potrivit Israeli Broadcasting Corporation (Kan 11), Fox s-a întâlnit cu șeful Statului Major General, Herzi Halevy, în urmă cu aproximativ o lună, și l-a informat că intenționează să demisioneze din funcția sa vara viitoare. Dar știrea a fost făcută publică abia ieri. Broadcasting Corporation a citat persoane apropiate lui Fox spunând că acesta a simțit că "s-a epuizat" și a decis să-și încheie cariera militară la 6 ani după ce a fost promovat la gradul de general-maior, timp în care a servit timp de trei ani ca atașat militar la Washington și trei ani în care a fost comandant al Regiunii Centrale.

Halevy a încercat să-l descurajeze, asigurându-l că este un ofițer promițător și dorește să fie numit adjunct al șefului de cabinet. Site-ul Ynet a sugerat că "atmosfera dificilă și încărcată din armată în general și din Statul Major, în special, în lumina războiului (din Gaza), l-a făcut pe Fox să creadă că este corect ca el să-și scoată uniforma și să se întoarcă la viața civilă".

Halevy se teme că această demisie va fi începutul unei serii de demisii ale ofițerilor superiori din armată fără nicio legătură cu problema războiului, pe lângă ofițerii care intenționează să demisioneze din cauza eșecului din 7 octombrie, precum însuși șeful Statului Major, actualii și foștii comandanți ai Comandamentului de Sud, șeful Diviziei de Operații, comandantul Diviziei Gaza. Prin urmare, demisia lui Fox marchează începutul unui uragan în armată, despre care se crede că va fi supusă unui șoc major.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel