Principalele măsuri adoptate prin Ordonanța Militară nr. 4

Eduard Pascu |
Data publicării:

Guvernul României și Ministerul Afacerilor Interne au emis, în această seară Ordonanța Militară nr. 4.

Ministrul Afacerilor Interne prin Ordonanța militară permite circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă: dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. (...) Circulația persoanelor prevăzute mai sus este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie doar în proximitatea locuinței. 

 

Prioritate pentru persoanele de pe 65 de ani în magazine în intervalul menționat

 

Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate își vor organiza programul de lucru pentru a facilita, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, se mai arată în Ordonanță.

Persoanele care părăsesc locul de carantină, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să reia carantina de 14 zile, suportând cheltuielile.

 

Prețurile la gaze, energie, apă, carburanți vor fi plafonate

 

Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile.

(...) În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă. 

 

Instituțiile militare au fost avizate să producă echipamente medicale

 

(...) Pe perioada stării de urgență se autorizează Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN1 și Ecologie, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino" pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor. 

(...) Transportul maritim și pe căile navigabile interioare, accesul navelor în porturile românești, precum și inspectarea și operarea navelor se desfășoară fără restricții, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infectării cu COVID19, impuse de Ministerul Sănătății. Se interzice accesul piloților la bordul navelor maritime și fluvio-maritime, sosite din zonele de risc roșu sau galbene, dacă nu dispun de echipamentul de protecție stabilit de Ministerul Sănătății. 

(...)  „(3) Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel