Primul “test de impact” pentru Rafale în Grecia. Francezii participă la exercițiul “Skyros” cu patru aeronave

Cătălin Costea |
Data publicării:

În perioada 02-05 februarie 2021, Forțele Aeriene Elene vor avea un prim contact “în aer” cu noul tip de aeronavă achiziționată, piloții greci pe F-16 și Mirage 2000 efectuând zboruri tactice comune cu colegii francezi de pe Rafale.

Potrivit pentapostagma.gr, patru avioane franceze Rafale vor ateriza marți la Baza Aeriană Tanagra (Aripa 114 Luptă) pentru a participa la exercițiul aerian „Skyros” desfășurat în comun de Forțele Aeriene Franceze și cele elene, în contextul consolidării relațiilor greco-franceze.

Informația a fost furnizată inițial de către ministrul francez al Apărării, Florence Parley, pe 25 ianuarie, în timpul vizitei efectuate la Atena.

Cele patru Rafale ale Forțelor Aeriene Franceze vor desfășura zboruri tactice comune cu aeronave grecești F-16 și Mirage 2000, la activitate participând inclusiv o aeronavă de alimentarea KC-135 Stratotanker și una de transport, care vor efectua activități de realimentare aeriană.

Deși piloții greci nu vor zbura cu Rafale pe timpul exercițiului comun, oficialii Forțelor Aeriene Elene consideră că activitatea reprezintă o bună oportunitate pentru a se obișnui și a cunoaște caracteristicile și comportamentul noului avion multirol, Rafale.

Publicația elenă consideră că personalul și piloții Forțelor Aeriene Elene vor în primul rând să vadă că noile aeronave în curs de achiziționare pot lucra împreună cu restul avioanelor de luptă deținute și că își pot folosi pe deplin potențialul recunoscut. Astfel, au fost subliniate principalele avantaje ale Rafale conferite de  electronica avansată (radarul AESA și sistemul de autoapărare dedicat SPECTRA) și de sistemele de armament disponibile precum rachetele Meteor, Mica, Exocet și Storm Shadow (SCALP).

Este pentru prima dată când când piloții greci sunt instruiți și cooperează cu Rafale în spațiul aerian elen. O activitate similară a mai avut loc toamna trecută, când piloți greci, printre care și șeful Statului Major General, contraamiralul George Blioumis, au participat în Franța, la baza Mont de Marsan, la exercițiul multinațional “Volfa 2020”.

Odată cu participarea la exercițiu, contraamiralul Blioumis a pilotat personal Rafale pentru a se convinge de calitatea aeronavei vizate pentru noua achiziție a Forțelor Aeriene grecești.

Conform graficului de derulare a contractului de achiziție, primele șase Rafale folosite, din totalul de 18 achiziționate, vor începe să fie primite din iulie 2021 cu un ritm de unul pe lună.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel