Primul stat a cărui securitate e asigurată de mercenari ruși. Spre furia Franței, Mali e aproape să bată palma cu Wagner Group

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO

Prezența mercenarilor ruși din Wagner Group în statele africane unde se desfășoară conflicte, cu scopul de a lupta pentru interesele Moscovei, e cunoscută, în pofida faptului că Moscova neagă. Însă potrivit mai multor informații din media, junta militară care conduce fosta colonie franceză Mali e aproape să semneze un contract oficial cu privire la securizarea țării cu ajutorul grupării paralmilitare ruse Wagner Group.

Wagner Group e finanțat de omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, cunoscut și ca „bucătarul lui Putin”, pentru serviciile de catering de la Kremlin. Prezența mercenarilor din Wagner Group nu a fost semnalată doar în state africane aflate în conflict precum Siria, Libia sau Republica Centrafricană, dar și mult mai aproape de granițele României. Începând din 2014 au existat mai multe dovezi cu privire la prezența mercenarilor din Wagner Group în Ucraina și contribuția acestora pentru ruperea părților teritoriale ale Ucrainei.

În pofida faptului că Moscova neagă prezența Wagner Group în aceste zone de război, există inclusiv rapoarte ale ONU cu privire la prezența contractorului militar privat Wagner Group în Libia, unde membrii grupării paramilitare au fost transferați chiar din Siria de către aeronavele militare ale Armatei Federației Ruse.

 

Wagner Group, contract de peste 10 milioane de euro lunar pentru prezența mercenarilor ruși în Mali

 

Situația devine și mai interesantă după ce Reuters a anunțat, citând mai multe surse proprii, că Mali e la un pas de a încheia un acord cu contractorul militar privat rus Wagner Group.

Semnalăm că în Mali, fostă colonie franceză, au avut loc două lovituri de stat, una în august anul trecut și una în mai anul acesta, la originea ambelor fiind forțele armate din Mali.

Sursa citată precizează că acordul dintre Mali și Wagner Group a stârnit o puternică îngrijorare la Paris. Franța se teme că Federația Rusă se folosește de gruparea paramilitară pentru a își extinde influența în vestul Africii. Mai ales în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că operația militară franceză "Barkhane" de combatere a extremiștilor din regiunea Sahel din Africa, la care participă în prezent peste 5.000 mii de militari francezi, se va încheia în "primul trimestru al anului 2022".

Cei de la Reuters precizează că Parisul a demarat deja o ofensivă diplomatică pentru a împiedica pe ultima sută de metri ca junta militară din Mali să încheie acordul cu Wagner Group.  

 

În ce constă acordul dintre Wagner Group și Mali

 

Se pare că acordul constă în securizarea statului prin implicarea a cel puțin 1.000 de mercenari ruși. Alte două surse au declarat celor de la Reuters că numărul este mai mic. 

Cert e că Mali va plăti celor de la Wagner Group 10.8 milioane de dolari lunar pentru serviciile contractorului militar privat. Suma e confirmată de Reuters din patru surse diferite.

Prin acest contract mercenarii ruși vor instrui armata statului Mali, vor asigura securitatea în regiune și protecția înalților oficiali.

Agenția internațională nu a primit niciun răspuns oficial. Evgheni Prigojin neagă orice legătură cu Wagner Group, în timp ce nici din Mali sau de la Paris nu s-a primit până în acest moment un punct de vedere oficial. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel