Primii ostatici eliberați de Hamas: 13 israelieni, 12 thailandezi. Armata israelienă a eliberat 39 de palestinieni și oprește ostilitățile pentru 96 de ore

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mii de palestinieni au fugit pe străzile devastate din Gaza, sperând să-şi găsească refugiu în sudul teritoriului
Mii de palestinieni au fugit pe străzile devastate din Gaza, sperând să-şi găsească refugiu în sudul teritoriului

Thailanda a declarat vineri că 12 dintre cetățenii săi - care se aflau printre ostaticii capturați de Hamas în Israel - au fost eliberați, iar presa israeliană a raportat că un grup de femei și copii au fost predați către Crucea Roșie, primii ostatici eliberați în temeiul unui armistițiu temporar.

Hamas a eliberat și 12 muncitori thailandezi care erau ținuți ostatici.

De asemenea, în conformitate cu termenii armistițiului de patru zile, 13 femei și copii israelieni au fost eliberați, potrivit informațiilor deținute de Washington Post.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii i-a preluat pe cei 13 ostatici israelieni, a confirmat un oficial israelian sub condiția anonimatului, deoarece nu este autorizat să vorbească public.

(Update, ora 19.20 | Mai multe surse IDF spun că forțele speciale israeliene și serviciile de securitate sunt în prezent, în Israel, împreună cu ostaticii eliberați. Aceștia au fost supuși unei evaluări medicale inițiale și vor fi acum transportați la spitale din Israel pentru a se întâlni cu familiile lor.

Un număr de 50 de ostatici israelieni sunt de așteptat să fie eliberați într-o pauză de patru zile în luptă în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni în Israel, în conformitate cu acordul care a rezultat în urma unor săptămâni de negocieri mediate de Qatar.

(Update, ora 20.00 | IDF a eliberat 39 de femei și tineri palestinieni, anunță BBC. Două autobuze au părăsit închisoarea israeliană Ofer din Cisiordania, însoțite de o escortă de poliție.

Deținuții palestinieni au fost eliberați la punctul de control Beitunia din Cisiordania, lângă Ramallah. Oficialii israelieni au publicat o listă cu 39 de palestinieni care au fost eliberați).

 

Pauză de 4 zile

 

O pauză în luptele din Gaza a intrat în vigoare vineri dimineață – primul răgaz în șapte săptămâni de război.

Israelul a spus că pentru fiecare 10 ostatici eliberați după primii 50, pauza în lupte va fi prelungită cu încă o zi.

Pauza de 96 de ore  a început la ora 7 dimineața, conform termenilor unui acord negociat între Israel și Hamas în ultimele zile.

Implementarea acordului, pe care cabinetul israelian a votat să-l aprobe miercuri dimineață devreme, a fost amânată cu 24 de ore din cauza unor dispute de ultim moment cu privire la logistică, potrivit mediatorilor din Qatar. O listă finală a primilor 13 ostatici a fost livrată Israelului joi seara, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar familiilor respective li sa spus să fie pregătite.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel