Primele victime ale cursei înarmării nucleare

Eduard Pascu |
Data publicării:
explozie nucleara
explozie nucleara

Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut luni decesul a cinci specialişti nucleari, care au murit în explozia survenită joia trecută pe o platformă de lansare a rachetelor nucleare din Marele Nord, informează France Presse, transmite paginaderusia. În același registru, președintele Donald Trump susține că are multe informații despre această explozie.

Experţi americani au estimat că accidentul, pe care autorităţile ruse l-au recunoscut abia sâmbătă ca fiind unul cu caracter nuclear, ar putea fi legat de teste ale rachetei de croazieră „Burevestnik”, una dintre noile arme „invincibile” lăudate de preşedintele Vladimir Putin la începutul anului.

Rosatom a adus un omagiu luni celor cinci membri ai personalului său care au murit în explozie, afirmând că doreşte să „continue activitatea asupra noilor tipuri de arme, care va fi dusă la bun sfârşit indiferent de circumstanţe”.

Potrivit Rosatom, specialiştii săi ofereau expertiză de inginerie şi asistenţă tehnică pentru „sursa de energie izotopică” a motorului rachetei care a provocat explozia, ce s-a produs pe o „platformă maritimă” şi care a aruncat mai mulţi angajaţi în mare.

Orașul închis



Imediat după accident, Ministerul Apărării a declarat doar că incidentul a avut loc în timpul testării unui „motor de rachetă cu combustibil lichid”, fără a preciza că accidentul a implicat combustibil nuclear. Apoi a dat asigurări că ”nu există nicio contaminare radioactivă”, dar primăria unui oraş din apropierea bazei a anunţat că a înregistrat o uşoară creştere a radioactivităţii înainte de a-şi retrage comunicarea.

Experţii au legat accidentul de testele la „Burevestnik”, o rachetă cu propulsie nucleară, dezvăluită cu mare pompă de Vladimir Putin în luna februarie, dar a cărei dezvoltare nu a fost încă finalizată, potrivit specialiştilor. Având ”o rază de acţiune nelimitată”, potrivit preşedintelui, aceasta ar fi capabilă să facă faţă aproape tuturor sistemelor de interceptare.

Platforma, care datează din 1954 şi este specializată în testarea de rachete ale flotei ruse, inclusiv a rachetelor balistice, este situată în apropierea localităţii Nionoksa, în Marele Nord, la aproape 1.000 de kilometri nord de Moscova.

Oraşul închis Sarov, situat la aproape 400 de kilometri est de Moscova, care găzduieşte principalul centru rus de cercetare nucleară, a decretat duminică o zi de doliu, iar cei cinci specialişti ucişi vor fi decoraţi postum după funeraliile de luni.

Cunoscut sub numele de cod „Arzamas-16” în timpul Războiului Rece, centrul din Sarov se află la originea primelor arme nucleare ale Uniunii Sovietic.

Trump pus la respect de un specialist în arme nucleare

 

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că ştie "multe" despre explozia misterioasă care s-a produs joi într-o bază militară rusă şi a dat asigurări chiar că SUA au o armă similară, o afirmaţie dezminţită imediat de un expert respectat, relatează AFP.

"SUA au aflat multe despre explozia unei rachete defectuoase în Rusia", a postat pe Twitter miliardarul republican, menţionând racheta "Skyfall". "Noi avem o tehnologie similară, dar mai avansată", a adăugat el.

"Iată ce este bizar. Noi nu avem un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară", a replicat pe Twitter expertul american Joe Cirincione.

"Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea irealizabil, prea crud chiar şi pentru acei ani de nebunie nucleară ai Războiului rece", a adăugat Cirincione, preşedinte al fundaţiei Ploughshares Fund, care militează pentru o denuclearizare globală.

Potrivit experţilor americani, accidentul de săptămâna trecută este probabil legat de testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară pe care Rusia o numeşte 9M730 'Burevestnik', una dintre noile arme "invincibile" despre care Vladimir Putin a vorbit la începutul anului.

NATO a dat acestei rachete ruse numele de "SSC-X-9 Skyfall".

Vezi și: Rosatom: Cei cinci specialişti care au murit în explozia de săptămâna trecută în Rusia testau arme noi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel