Primele imagini cu un MiG-29 ucrainean echipat cu muniţia momeală ADM-160 MALD: Acum este cert că ucrainenii deţin astfel de capabilităţi militare

DefenseRomania Team |
Data publicării:
O imagine a unui MiG-29 ucrainean echipat cu două rachete momeala ADM-160. Sursa foto: X/ The Aviationist.
O imagine a unui MiG-29 ucrainean echipat cu două rachete momeala ADM-160. Sursa foto: X/ The Aviationist.

Pentru prima dată după mai bine de un an, un avion MiG-29 ucrainean a fost fotografiat având sub aripi instalat muniţii momeala ADM-160 fabricate în SUA. Imaginea, apărută recent pe reţeaua de socializare X, arată un avion MiG-29, atribuit Brigăzii ucrainene 114 de Aviație Tactică, în timpul unui zbor la joasă altitudine, având muniţii momeala ADM-160 pe pilonii interiori ai aripilor.

Livrarea munţilor de tip MALD către Ucraina nu a fost niciodată anunțată în mod oficial, însă imagini cu resturi ale unor muniţii ADM-160, găsite în apropierea clădirilor lovite de rachete în regiunea Luhansk, ocupată de Rusia, în mai 2023, au început să circule rapid pe rețelele de socializare.

La acel moment, nu era clar care a fost platforma de lansare, deși a fost menționată posibilitatea ca aceasta să fie MiG-29 și Su-27.

Cu această ocazie, se pare că momelile fabricate în SUA ar fi putut să distragă atenția apărării aeriene rusești de la rachetele Storm Shadow care au fost folosite pentru a lovi eficient țintite vizate. Circumstanțele în care a fost realizată imaginea cu avionul MiG-29 echipat cu MALD nu sunt cunoscute, precizează publicaţia The Aviationist.com.

Prima mențiune a unei astfel de utilizări datează din mai 2023. Aceasta a coincis cu recepţionarea rachetelor de croazieră britanice Storm Shadow de către Forțele Armate Ucrainene. Se presupune că MALD ajuta rachetele Storm Shadow să fie cât mai eficiente atunci când sunt utilizate împreună - rachetele momeală ajută la suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană, iar rachetele pot lovi cu uşurinţă ţinta desemnată.

ADM-160 MALD este muniţie de mici dimensiuni propulsată de un motor de rachetă, concepută pentru a simula rolul unor rachete de croazieră sau alte altor ținte aeriene, păcălind astfel apărarea aeriană inamică. Cu o lungime de numai 2,38 metri, o anvergură a aripilor de 0,65 metri și o greutate la lansare de 45 de kilograme, poate acoperi o rază de acțiune de 460 până la 570 de kilometri, în funcție de modificare. Racheta este echipată cu sisteme care îi permite să imite amprenta radar a unei rachete de croazieră reale. 

S-a vorbit despre faptul că avioanele MiG-29 ar putea fi utilizate ca platformă de lansare, dar acest lucru nu a fost confirmat oficial niciodată. Integrarea MALD pe o aeronavă de luptă ar fi destul de simplă, deoarece toate datele ar fi preinstalate pe drona MALD înainte de lansare. Flota relativ mică de Su-24 Fencer a Ucrainei este platformă care lansează în prezent rachetele Storm Shadow/SCALP-EG.

Prezența dronelor momeală americane ADM-160 MALD în Ucraina nu este dezvăluită public, iar Statele Unite nu au anunțat oficial transferul acestora către Forțele Armate Ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel