Primele avioane F-35 ale Forțeor Aeriene Finlandeze vor avea baza la Cercul Polar

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene Finlandeze au anunţat vineri, printr-un scurt comunicat de presă, că flota de avioane F-35, care urmează să fie constituită în următorii ani, va fi desfăşurată la Cercul Polar, în Laponia la Rovaniemi (cel mai nordic punct din Finlanda).

Comandantul Forțelor Aeriene Finlandeze, generalul Juha-Pekka Keränen, a declarat că flota de avioane F-35 va fi declarată operaţională începând cu anul 2026.

Baza aeriană unde avioanele F-35 ale Forțelor Aeriene Finlandeze ar urma să fie desfăşurate este situată la Cercul Arctic, la șapte kilometri nord de centrul orașului Rovaniemi, și este cea mai nordică bază cu avioane de luptă din Finlanda. 

În decembrie anul trecut, Finlanda a anunțat că a ales să cumpere 64 de avioane F-35 pentru a înlocui actuala flotă de F/A-18 Hornet. Primele F-35 vor sosi la Rovaniemi în 2026 și toate cele 64, inclusiv cele care vor fi dislocate mai la sud în Finlanda, vor fi operaționale până în 2030. 

Când Finlanda va deveni stat membru al NATO – decizia de a adera deja a fost anunţată – la graniţa de nord a Alianţei prezenţa unor avioane F-35 ar urma să devină considerabilă. 

Norvegia, care a primit deja 34 din cele 52 de avioane, are principala bază aeriană la Orlandet, în sud, dar câteva dintre avioane sale participă deja la Quik Reaction Alert (QRA) - misiunea de poliție aeriană din Marea Baltică este o alertă de reacție rapidă (QRA) a NATO, desfăşurate de la Baza Aeriană Evenes, la nord de Cercul Arctic.

Săptămâna trecută, joi, două avioane F-35 au fost trimise de la Baza Aeriană Evenes pentru a intercepta două avioane militare rusești deasupra Mării Barents, la nord de regiunea Finnmark. Avioanele, un MiG-31 și un Su-24, nu au încălcat spațiul aerian norvegian.

Astfel, când Norvegia va deveni stat membru al NATO, iar Alianţa decide să desfăşoare suplimentar avioane F-35 la Rovaniemi, ca aparte a unor misiuni de tip QRA, timpul de zbor pentru interceptarea avioanelor militare rusești care zboară la vest de Peninsula Kola va fi mai scurt decât cel din prezent, când avioanele zboară de la Baza Aeriană Evenes din Norvegia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel