Primele avioane Rafale noi au ajuns în Grecia (VIDEO). Zbor istoric asupra Acropolei din Atena

Costea Cătălin |
Data publicării:
Rafale, Grecia. Sursă foto: Dassault Aviation
Rafale, Grecia. Sursă foto: Dassault Aviation

Televiziunea elenă a transmis astăzi în direct imagini cu primele șase avioane noi de luptă Rafale zburând deasupra Acropolei din centrul Atenei, în deplasare spre Baza Aeriană Tanagra de unde turnul de control transmitea mesajul „Bine ați venit acasă!”.

Grecia a comandat un total de 24 de avioane Dassault, la un cost de peste 3,4 miliarde de dolari, în demersul de modernizare a Forțele Armate pe fondul disputei de lungă durată cu Turcia privind o serie de aspecte rezultate din învecinarea celor două țări în estul Mediteranei.

Comanda propriu-zisă a fost inițial de 18 aeronave, dintre care doar cele șase primite astăzi sunt avioane noi din fabrică (în cea mai recentă variantă F3R), iar restul de 12 Rafale sunt aparate folosite de Forțele Aeriene și Spațiale Franceze.

Dintre cele la mâna a doua, primele șase au fost deja primite în ultima parte a anului 2021, iar celelalte șase vor fi primite în a doua jumătate a anului 2023. Comanda inițială a fost completată pe parcurs cu alte șase aeronave noi, care cel mai probabil vor fi în varianta Rafale F4 și au ca termen de livrare 2024.

VIDEO: Moment istoric. Franța a livrat aeronave noi Rafale grecilor. Aeronavele au efectuat un zbor peste Acropole

 

 

Grecia a primit primele avioane Rafale noi

 

Noile avioane Rafale, care au aterizat astăzi [în Grecia], sunt gata să decoleze pentru un viitor mai bun și mai pașnic pentru întreaga regiune”, a declarat premierul conservator al Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis, a declarat că acordul Rafale contribuie la strategia de autonomie a Europei, context în care a anunțat și că guvernul elen a decis aplicarea unor reduceri fiscale pentru personalul militar din Armată, Poliție, Paza de coastă, precum și pentru pompieri.

Parlamentul Greciei a ratificat în octombrie 2021 un pact de apărare cu Franța, prin care cele două părți se angajează că se vor ajuta reciproc în cazul unei amenințări externe. Acordul include și o comandă pentru trei fregate franceze, în valoare de încă 3 miliarde de euro.

Franța spune că acordul nu vizează nicio țară terță, dar că Grecia, care păzește flancul de sud-est al Uniunii Europene, trebuie protejată.

„Evident că nu avem nevoie de permisiunea nimănui pentru achiziționarea lor”, a spus Mitsotakis despre avioanele Rafale. „Țara noastră ține ușa închisă oricărei amenințări cu aceeași hotărâre cu care ține ferestrele deschise pentru dialog”, a explicat acesta, într-o manieră plastică, poziția Greciei față de Turcia.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel