Primele 8 elicoptere croate au zburat în Ucraina tranzitând, se pare, teritoriul Ungariei. Restul elicopterelor vor ajunge în Ucraina pe cale terestră

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Primele opt elicoptere de transport croate MI-8 au sosit luni în Ucraina, relatează presa croată. Livrarea face parte din lotul de 14 elicoptere pe care Croația l-a donat Ucrainei.

Potrivit unor informații neoficiale, nouă elicoptere pilotate de piloți croați s-au îndreptat spre Ucraina. La sosirea în Polonia, piloții croați s-au îmbarcat pe unul dintre elicoptere și s-au întors cu acesta în Croația.

Elicopterele MI-8 au decolat vineri, 5 mai, de la baza aeriană Pleso și au fost filmate deasupra orașului Konjščina, aflat la nord-este de Zagreb, zburând spre Ungaria.În ciuda faptului că guvernul ungar declară că nu dorește să fie implicat în livrările de arme către Kiev, potrivit presei, elicopterele au zburat în Polonia prin Ungaria și Slovacia, de unde au zburat în Ucraina.

Informațiile despre sosirea elicopterului au fost însoțite de imagini video cu zborul acestuia deasupra Ucrainei.

Videoclipurile au fost publicate și pe Twitter, care a fost însoțit de numeroase mulțumiri din partea ucrainenilor.

Următoarea tranșă de 6 elicoptere este de așteptat să ajungă în Ucraina pe cale terestră. Deși toate sunt în stare de zbor, resursele lor fie au expirat, fie se apropie de final, așa că vor fi transferate pe cale terestră, iar ucrainenii le vor extinde resursele de zbor. Ministerul Apărării nu a confirmat sau infirmat încă această informație.

Mi-8 este un elicopter multifuncțional care poate fi folosit pentru distrugerea infanteriei și a fortificațiilor inamice, dar poate fi utilizat și la transportul de arme, evacuarea răniților etc.

Pe lângă elicopterele care au mers în Ucraina în această lună, în aprilie, Croația a livrat și un anumit număr de lansatoare multiple de rachete RAK-SA-12, nou-nouțe, de calibru 128 mm.

Lansator de rachete RAK-SA-12

Știri despre asta au fost publicate și de presa ucraineană. Echipamentele au fost prezentate public pe 30 aprilie, cu ocazia Zilei Grănicerilor Ucrainei. Este un sistem produs de compania croată M Adler din Pićan.

RAK-SA-12 este un sistem multiplu de rachete, conceput pentru a oferi lovituri rapide și puternice la distanțe de la 800 la 8.500 de metri. Este folosit pentru a dezactiva și distruge forțele de infanterie și artileria inamicului în mișcare și în pozițiile de tragere, centre de comandă de comunicații, infrastructură etc.

Utilizează rachete de 128 mm, modelele M63, M91. M91A1 și A2. Este remorcat de un camion și poate fi transportat cu o viteză de până la 80 de kilometri pe oră pe drumuri asfaltate, până la 50 km/h pe macadam și până la 25 km/h pe teren accidentat. Lansatorul încărcat poate fi remorcat cu o viteză de 15 până la 60 km/h, în funcție de teren.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel