NATO, prima reacție privind R. Moldova: Rusia nu are suficientă forță militară pentru a ataca Moldova și a încercui Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un „omuleț verde” al Federației Ruse în Crimeea. Sursă foto: Atlantic Council
Un „omuleț verde” al Federației Ruse în Crimeea. Sursă foto: Atlantic Council

Încercările Kremlinului de a destabiliza situația din R. Moldova sunt  tot mai evidente. Totuși, NATO nu crede că există un risc major pentru conducerea de la Chișinău.

NATO nu crede în scenariul ca Rusia să poată ataca alte state, atât timp cât este implicată în agresiunea împotriva Ucrainei.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat luni, în marja Conferinței de Securitate de la München, că Moscova nu are suficientă forță militară pentru a înlocui guvernarea pro-europeană de la Chișinău.

„Cu privire la  Moldova, astăzi, Rusia nu are forțe suficiente, pentru a ajunge în regiunea transnistreană, încercuind Ucraina prin spate … pentru că acesta este planul – să ia Odesa și să creeze un coridor terestru spre regiunea transnistreană. Dar nu vedem ca Rusia sa aibă forța ca sa facă asta”, a spus Geoană. 

Totodată, el a atras atenția asupra încercărilor Kremlinului de a destabiliza situația din Moldova, mizând pe diferențele care există în țară, împiedicând integrarea sa europeană și subminând conducerea Maiei Sandu. 

„Vreau să spun prietenilor noștri moldoveni și georgieni: puteți conta pe noi, nu vă lăsați intimidați. Această retorică (a Rusiei – n.r.) vine din neputință, nu din forță”, a subliniat Geoană.

Reprezentantul Alianței a mai afirmat că „cu cât NATO devine mai puternică în apărarea propriului teritoriu și a populațiilor, cu atât factorul demotivant va fi mai mare ca Putin să încerce ceea ce pare deja foarte puțin probabil”. 

 

”Graduated response plan” - activat pentru prima dată în istoria Alianței

 

În acest context, Geoană a remarcat că Forța de Reacție Rapidă a fost pusă în mișcare pentru prima dată în istoria Alianței. 

Prin așa-numitul ”graduated response plan”, sute de mii de soldați sunt în stare de pregătire, 8 grupuri de luptă - de la Marea Baltică până la Marea Neagră; sute de nave și aeronave patrulează spațiul NATO pe mare și în aer”, a mai spus Geoană.

Reamintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că Federația Rusă intenționează să efectueze o lovitură de stat  în țara sa. Potrivit acesteia, Moscova, folosind protestele de stradă și implicarea unor persoane cu pregătire militară din afara R. Moldova, vrea să atace clădirile guvernamentale și să schimbe guvernul. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel