Prima prezență navală militară a Iranului în America. Nave de război au traversat Canalul Panama, în primul marș din istoria Marinei iraniene

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Distrugătorul iranian Dena. Foto credit: IranPress.com
Distrugătorul iranian Dena. Foto credit: IranPress.com

Agenția iraniană Tasnim a anunțat că nave de război iraniene au traversat Canalul Panama și au acostat în portul Rio de Janeiro. Acesta reprezintă primul marș al marinei militare iraniene, din istoria sa, în jurul lumii și prima prezență a navelor sale în apropierea continentului american.

Agenția iraniană a precizat că printre navele de război care efectuează călătoria istorică în jurul lumii se numără portelicopterul "Makram" și distrugătorul "Dena".

Navele militare iraniene au primit aprobarea Ministerului brazilian al Afacerilor Externe și Marinei Militare braziliene de a acosta la Rio de Janeiro. Autoritatea portuară din Rio de Janeiro a precizat că navele au ajuns duminică în apele teritoriale, iar sâmbătă se vor îndrepta spre America Centrală, pentru a traversa Canalul Panama.

 

SUA și-au exprimat nemulțumirea față de „marșul istoric” al Marinei iraniene

 

Ambasadorul SUA în Brazilia, Elizabeth Bagley, își exprimase anterior nemulțumirea Casei Albe după ce a aflat în urmă cu două săptămâni despre viitoarea vizită a celor două nave. Aceasta a îndemnat Brazilia să refuze vizita, afirmând: "Acestea sunt nave care facilitează comerțul ilegal și activitățile teroriste și sunt sancționate de Statele Unite. Credem că ancorarea lor este inacceptabilă oriunde". 

Ambasadorul a subliniat că țara ei dorește relații mai strânse cu guvernul președintelui, care și-a asumat puterea pentru a-i succeda lui Jair Bolsonaro, la 1 ianuarie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat în urmă cu o lună că ministerul "continuă să monitorizeze încercările Iranului de a găsi un punct de sprijin militar în emisfera vestică".

Ulterior, senatorul republican Marco Rubio și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efortul Iranului de a "sprijini regimurile marxiste de stânga, lucrând pentru a submina pacea și stabilitatea în America Latină", amintind că administrațiile succesive ale SUA au clasificat Teheranul drept "cel mai rău sponsor din lume al terorismului internațional."

 

Navele iraniene Makran și Dena

 

Makran, lung de 236 de metri, este un fost petrolier care a fost transformat în portelicopterul. Poate transporta cinci până la șapte elicoptere pentru a oferi sprijin logistic în luptele de pe mare. Este echipat cu rachete antinavă, torpile și tunuri, are în dotare șapte vedete de mare viteză și un echipaj format din peste 200 de marinari.

Distrugătorul Dena (în realitate o fregată ușoară, având un deplasament de 1.500 de tone – nota autorului) cu un echipaj de 148 de marinari și o lungime de 86 de metri, a fost finalizat și introdus în componența flotei, în urmă cu mai puțin de doi ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel