Prima navă rusească cu rachete hipersonice Zircon a traversat Canalul Mânecii. Toți „ochii” NATO au fost pe fregata rusă Amiral Goroshkov

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata rusă Amiral Goroshkov. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Fregata rusă Amiral Goroshkov. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Flota rusă de Nord a anunțat, pe 12.01.2023, că fregata Amiral Gorshkov, dotată cu rachete hipersonice Zircon, a finalizat traversarea Canalului Mânecii, în direcția sud. În ziua anterioară, nava a trecut prin cea mai îngustă parte a canalului, respectiv Strâmtoarea Pas de Calais.

,,În continuare, nava se va deplasa în conformitate cu planul de marș. Echipajul fragatei va îndeplini misiuni în raioane maritime din Oceanul Atlantic”, se arată într-un comunicat de presă al Flotei de Nord, preluat de agenția Interfax.

După cum au precizat reprezentanții militari ruși, în timpul marșului, sunt planificate o serie de exerciții cu nave de luptă din cadrul altor flote ale Forțelor Navale ale Federației Ruse, precum și cu nave aparținând unor flote străine.  

 

Amiral Gorshkov a trecut pe lângă coasta Regatului Unit

 

Anterior, Marina Regală Britanică a informat că trecerea fregatei Amiral Gorshkov pe lângă coasta Regatului Unit a fost monitorizată de fregata purtătoare de rachete Portland.

Fregata Amiral Gorshkov, cu rachete hipersonice Zircon la bord, a plecat de la Severomorsk pe 04 ianuarie într-un marș de lungă durată în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Oceanul Indian.

Ceremonia de intrare a navei în serviciul de luptă s-a desfășurat sub conducerea președintelui rus, Vladimir Putin, participant în regim de  videoconferință.

Marșul de luptă al  detașamentului de nave al Flotei de Nord, format din fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Kama, este condus de comandantul Diviziei de nave purtătoare de rachete, căpitan rangul I Oleg Gladky.

Zircon este o nouă rachetă hipersonică rusească, dezvoltată și produsă de compania NPO Mashinostroeniya din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

De asemenea, printre armele principale de lovire ale fregatei Amiral Gorshkov se numără și rachete de croazieră de top Kalibr, produse de concernul Almaz-Antey.         

Comentariul autorului: Pe parcursul primei etape a marșului, fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a desfășurat o serie de exerciții în Marea Norvegiei și Marea Nordului. În primul rând, echipajul navei a vizat apărarea antiaeriană a navei, în condiții de furtună pe mare.

Deplasarea navei rusești a fost atent supravegheată de mijloace navale și de cercetare din statele membre NATO, în special din Norvegia și Marea Britanie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel