Prima impresie pe tancul Leopard 2A4 | Tanchist ucrainean: Pornește mai repede decât T-80, iar tunul său este o adevărată ''puşcă cu lunetă''

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării
Soldat polonez instruieşte mai mulţi militari ucraineni pentru operarea tancurilor Leopard. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării

Un militar ucrainean a dorit să povestească despre perioada în care a urmat cursurile de pregătire pentru operarea unui Leopard 2 și despre utilizarea acestui tanc. Ucraina a primit deja primele 14 tancuri Leopard 2A4, iar Germania și Portugalia urmează să livreze alte 21 de tancuri Leopard 2A6 până la sfârșitul lunii martie, ceea ce înseamnă că forțele ucrainene vor avea cel puțin un batalion de tancuri Leopard 2 în această lună. 

Recent, publicaţia ArmyInform a publicat un interviu cu sergentul-major Evgheni Martiniuk, un soldat din Brigada 17 Tancuri, cunoscută în Ucraina şi sub numele de ''Kostiantin Pestushko'', care a vorbit despre perioada de pregătire pe tancul german Leopard. De asemenea, tanchistul ucrainean a vorbit despre caracteristicile tancului Leopard pe care a fost pregătit.

Militarul ucrainean spune că în perioada de pregătire a studiat intensiv timp 13 ore pe zi. ,,Dimineața, soldații studiază caracteristicile vehiculului, apoi învață să asambleze și să dezasambleze tancurile pe un simulator'', a precizat Evgheni Martiniuk.

Primele tancuri Leopard 2 pe care Polonia le-a oferit Ucrainei. 24/02/2023.

,,Învăţam despre caracteristicile componentelor electrice, motoarelor şi blindajului - pe scurt, despre diverse sisteme. Simulatoarele ne permit să introducem defecțiuni. Învățăm să identificăm defecţiuni ale componentelor electrice, unde ceva este ars sau scurtcircuitat", spune sergentul.

Soldatul remarcă faptul că instructorii sunt mulțumiți de activitatea tanchiştilor ucraineni și își amintește un caz în care militarii ucraineni au reușit să înlocuiască un motor mai repede decât se aşteptau instructorii lor. În general, spune Martiniuk, este nevoie de doar 40 de minute pentru a înlocui motorul unui tanc Leopard și de a-l pune din nou în funcţiune.

 

Leopard 2 pornește mai rapid decât un T-80.  Tunul de 120 mm - o adevărată „pușcă cu lunetă”

 

Tanchistul ucrainean a ţinut să precizeze că tancul Leopard este cu tot diferit de ceea ştia el şi colegii săi despre tancuri - Leopard 2 pornește mai repede decât un T-80, pornirea este "aproape ca o mașină - întorci cheia și pornești".

Deși tancul german este destul de greu (Leopard 2A4 cântărește 55 de tone, iar Leopard 2A6 62,5 tone), tanchistul armatei ucrainene se declară impresionat de gradul de mobilitate pe care îl are acesta, în special de cât de repede răspunde comenzilor. 

El remarcă, de asemenea, viteza pe care o are un tanc Leopard 2 când merge în marşarier - 31 km/h: "În condițiile în care trebuie să te deplasezi rapid dintr-o anumită poziție, acesta este un mare avantaj. Un T-64 sau un T-72 care merge în marşarier are  o viteză de cel puțin 5 km/h este un mare avantaj".

Tanchistul remarcă, de asemenea, calitatea transmisiei automată, deoarece are un răspuns instantaneu la schimbarea treptelor de viteză.

Martiniuk consideră că tunul de 120 mm cu care este echipat un tanc Leopard 2 este o adevărată "pușcă cu lunetă", deoarece are o rază de acțiune de până la 4 km pe timp de noapte și 5 km pe timp de zi. În același timp, sistemul de ochire cu termoviziune funcționează în așa fel încât poate identifica țintele la o distanță de până la 4 km. Turela tancului face un viraj complet la 350 de grade în doar 9 secunde.

Tanchistul ucraineana a vorbit, de asemenea, despere confortul din interiorul tancului: există mult mai mult spațiu pentru echipaj, în comparație cu tancurile sovietice.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel