Prima femeia aleasă președinte al Georgiei. Rezultatul alegerilor

S.I. Catalin |
Data publicării:

Salome Zurabişvili, fostă ambasadoare franceză, susţinută de partidul la putere Visul georgian, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Georgia, potrivit rezultatelor comunicate joi de Comisia Electorală Centrală a acestei ţări, informează AFP.

Zurabişvili a primit 59,52% din voturi, contra 40,48% cât a întrunit candidatul opoziţiei, Grigol Vaşadze, arată rezultatele în urma numărării tuturor voturilor exprimate.

Este vorba despre ultimul scrutin prezidenţial prin vot direct în fosta republică sovietică din Caucaz, înainte de a se trece la un regim parlamentar. Chiar dacă postul de preşedinte a devenit în mare parte simbolic după aceste schimbări constituţionale, votul este un test pentru partidul la putere.

Scrutinul prefigurează o confruntare în alegerile din 2020 între Visul georgian, care a preluat timona ţării în 2012, şi Mişcarea naţională unită înfiinţată de Mihail Saakaşvili.

În primul tur din 28 octombrie, Salome Zurabişvili nu a reuşit să obţină peste 50% din voturi, un scor electoral perceput drept o dezavuare a Visului georgian fondat de miliardarul Bidzina Ivanişvili.

Fosta diplomată franceză Salome Zurabişvili, de 66 de ani, a terminat aproape la egalitate primul tur (38,64%) cu Grigol Vaşadze (37,73%).

Diplomat de carieră şi ministru de externe sub Mihail Saakaşvili între 2008 şi 2012, Vaşadze a criticat "regimul oligarhic" instituit de fostul premier Bidzina Ivanişvili, în contextul în care guvernul nu a reuşit să reducă sărăcia.

Cel mai bogat om din ţară, Bidzina Ivanişvili s-a retras oficial din viaţa politică în 2013, după un an în fruntea guvernului, dar el este considerat în continuare adevăratul conducător al ţării.

Ivanişvili are o avere estimată la 4,6 miliarde de dolari de Forbes, aproape o treime din PIB-ul Georgiei. El a promis că va majora cheltuielile sociale şi că va şterge micile datorii bancare a 600.000 de persoane. Acest anunţ, potrivit mai multor ONG-uri, este de fapt o "cumpărare fără precedent a voturilor". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel