Prima femeia aleasă președinte al Georgiei. Rezultatul alegerilor

S.I. Catalin / 29 noi 2018 / 12:35

Salome Zurabişvili, fostă ambasadoare franceză, susţinută de partidul la putere Visul georgian, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Georgia, potrivit rezultatelor comunicate joi de Comisia Electorală Centrală a acestei ţări, informează AFP.

Zurabişvili a primit 59,52% din voturi, contra 40,48% cât a întrunit candidatul opoziţiei, Grigol Vaşadze, arată rezultatele în urma numărării tuturor voturilor exprimate.

Este vorba despre ultimul scrutin prezidenţial prin vot direct în fosta republică sovietică din Caucaz, înainte de a se trece la un regim parlamentar. Chiar dacă postul de preşedinte a devenit în mare parte simbolic după aceste schimbări constituţionale, votul este un test pentru partidul la putere.

Scrutinul prefigurează o confruntare în alegerile din 2020 între Visul georgian, care a preluat timona ţării în 2012, şi Mişcarea naţională unită înfiinţată de Mihail Saakaşvili.

În primul tur din 28 octombrie, Salome Zurabişvili nu a reuşit să obţină peste 50% din voturi, un scor electoral perceput drept o dezavuare a Visului georgian fondat de miliardarul Bidzina Ivanişvili.

Fosta diplomată franceză Salome Zurabişvili, de 66 de ani, a terminat aproape la egalitate primul tur (38,64%) cu Grigol Vaşadze (37,73%).

Diplomat de carieră şi ministru de externe sub Mihail Saakaşvili între 2008 şi 2012, Vaşadze a criticat "regimul oligarhic" instituit de fostul premier Bidzina Ivanişvili, în contextul în care guvernul nu a reuşit să reducă sărăcia.

Cel mai bogat om din ţară, Bidzina Ivanişvili s-a retras oficial din viaţa politică în 2013, după un an în fruntea guvernului, dar el este considerat în continuare adevăratul conducător al ţării.

Ivanişvili are o avere estimată la 4,6 miliarde de dolari de Forbes, aproape o treime din PIB-ul Georgiei. El a promis că va majora cheltuielile sociale şi că va şterge micile datorii bancare a 600.000 de persoane. Acest anunţ, potrivit mai multor ONG-uri, este de fapt o "cumpărare fără precedent a voturilor". 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy