Prigojin spune că nu înțelege campania împotriva Wagner și cere SUA să explice ce delicte au comis mercenarii săi

Darius Muresan |
Data publicării:
Wagner Group
Wagner Group

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a publicat sâmbătă o scurtă scrisoare pe care a adresat-o Casei Albe şi în care cere să i se spună de ce delicte este acuzată compania sa, după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că Wagner, care luptă alături de armata rusă care a invadat Ucraina şi îşi asumă meritele pentru progresele înregistrate pe câmpul de luptă, urmează să fie desemnată drept o importantă organizaţie criminală transnaţională.

O scrisoare în limba engleză adresată lui Kirby şi postată pe canalul de Telegram al serviciului de presă al fondatorului grupului Wagner, menţiona: "Dragă domnule Kirby, puteţi clarifica vă rog ce delict a fost comis de PMC Wagner?"

Kirby a numit Wagner "o organizaţie criminală care comite atrocităţi la scară largă şi abuzuri împotriva drepturilor omului", aminteşte Reuters.

Luna trecută, Casa Albă a anunţat că Wagner a preluat un transport de armament din Coreea de Nord pentru a sprijini forţele ruse din Ucraina.

Ministerul de Externe de la Phenian a calificat informaţia drept "lipsită de temei", iar Prigojin a dezminţit la rândul său cu acel prilej că ar fi preluat acel transport, numind relatarea "bârfe şi speculaţii".

 

Wagner Goup tot mai activă în diferite teatre de operații din lume



Washingtonul a restricţionat relaţiile comerciale cu Wagner în 2017 şi apoi din nou în decembrie 2022, în încercarea de a limita accesul grupării la armament.

Şi Uniunea Europeană a impus sancţiuni în decembrie 2021 împotriva grupării Wagner, care a fost activă în Siria, Libia, Republica Central-Africană, Sudan, Mozambic şi Mali, precum şi în Ucraina.

Prigojin a descris Wagner drept o forţă complet independentă, care are propriile avioane, tancuri, rachete şi artilerie. El este pus sub urmărire în SUA pentru amestec în alegerile americane, lucru pe care Prigojin a recunoscut în noiembrie trecut că l-a făcut şi că va continua să-l facă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel