Prigojin a doborât inclusiv un Ka-52. Wagner a provocat Armatei ruse cele mai mari pierderi (elicoptere) suferite într-o singură zi în 16 luni de război în Ucraina

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Ka-52 rusesc. Foto: Mil.ua
Ka-52 rusesc. Foto: Mil.ua

Evgheni Prigojin a condus ieri o rebeliune de o zi împotriva Armatei ruse și a regimului lui Vladimir Putin. În cele din urmă Prigojin a oprit marșul său cu puțin timp înainte de a ajunge la Moscova, invocând că a evitat o „baie de sânge”. În spatele negocierilor însă cu siguranță lucrurile au stat diferit. Putin, care l-a acuzat de trădare și a cerut public eliminarea lui Prigojin, a fost nevoit probabil să facă concesii majore. 

Vom vedea în zilele care urmează dacă speculațiile presei internaționale cu privire la sacrificarea ministrului Apărării Serghei Șoigu de către Putin pentru a opri acest marș spre Moscova se vor adeveri. 

Lucrurile sunt însă departe de a se fi calmat. Ceea ce s-a întâmplat ieri e un semn de slăbiciune al regimului lui Putin care în cele din urmă a reușit să oprească marșul lui Prigojin fără vreo confruntare armată. A fost însă cel mai greu test politic pentru actualul președinte rus din 1999 încoace, un eveniment major care arată șubrezirea sistemului și efectele politice interne catastrofale ale invadării Ucrainei.

Rămâne de referință mesajul public al președintelui de ieri, un gest rar în care i-a acuzat pe Wagner Group de trădare și, vizibil afectat, a admis că  Rusia se confruntă cu „o situație complicată la Rostov-pe-Don”. În fond, la Rostov, trupele lui Prigojin au ocupat inclusiv Comandamentul districtului militar rusesc de sud. 

De partea cealaltă Evgheni Prigojin, un criminal de război și fost pușcăriaș sovietic, prieten apropiat al lui Putin și un „câine de pază” a sistemului dictatorial implementat de Kremlin, a primit garanții de siguranță și „drum liber” spre Belarus. Dar e cât se poate de clar că Putin nu va trece sub nicio formă peste ceea ce s-a întâmplat ieri iar eliminarea fizică a lui Prigojin rămâne un scenariu foarte palpabil.

 

Bilanțul luptei dintre facțiuni pe teritoriul rus: Rusia pierde 13 militari, inclusiv un elicopter Ka-52. Mercenarii Wagner Group au provocat Armatei ruse cele mai mari pierderi suferite într-o singură zi (elicoptere) în cele 16 luni de război împotriva Ucrainei

 

2. Rămășițe a... (ka-52-ramasite_99988900.jpg)

Rămășițe ale unui elicopter de atac de tip Ka-52 al Armatei ruse, doborât de Wagner Group. Foto: Mil.ua

În fond ieri a fost o luptă pentru putere între două facțiuni criminale, Wagner Group fiind un produs al Kremlinului care s-a întors ca un efect de bumerang împotriva sa.

În timpul rebeliunii de o zi și a micilor confruntări dintre Wagner Group și Armata rusă, rușii au pierdut 13 membri ai Forțelor Aeriene, dar și mai multe aparate. Niciuna dintre tabere nu s-a angajat însă într-o confruntare directă, probabil Kremlinul evitând cu orice preț spulberarea cu aviația militară a coloanei care se îndrepta spre Moscova, ceea ce ar fi însemnat că rebeliunea s-a transformat într-un război civil.

Ucrainenii de la Militarnyi au făcut însă bilanțul pierderilor ruse în scurta zi de rebeliune a Wagner Group. Pierderile au fost publicate chiar de un fost cadru militar rus Ilya Tumanov, care de altfel controlează și un canal de propagandă rusă pe Telegram.

E vorba așadar de 13 aviatori ruși morți. Dintre aceștia 8 au murit în urma distrugerii unui post de comandă aerian, iar alți trei erau membri ai echipajului unui elicopter de tip REB Mi-8MTPR doborât în noaptea de 23 iunie la Lugansk. Echipajul elicopterului Ka-52 - cel mai modern elicopter de atac al Rusiei - doborât de Wagner a decedat de asemenea. Ka-52 a fost doborât de mercenarii lui Prigojin în regiunea Voronej.

În ceea ce privește tehnica, Armata rusă a pierdut într-un fel sau altul într-o singură zi, pe lângă cele mai sus menționate, și:

- Un elicopter Mi-8 grav avariat

- Un elicopter Mi-35 a fost distrus de mercenari, dar echipajul s-a salvat

- Un elicopter Mi-28 avariat, dar ajuns pe aerodrom

În total, conform cifrelor date chiar de propagandiștii ruși, 6 elicoptere, un avion și 13 membri ai Forțelor Aerospațiale ale Rusiei uciși e bilanțul confruntării dintre Wagner și Armata rusă. 

În 16 luni de război împotriva Ucrainei, rebeliunea de o zi a Wagner a intrat în top 3 zile ale pierderilor suferite de Armata rusă într-o singură zi ca tehnică de aviație și cu siguranță conduce detașat în topul elicopterelor pierdute în doar câteva ore.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel