Ben Hodges, nicio predicție privind data contraofensivei, dar explică cu ce trebuie să înceapă Kievul: ”Rupe acel pod de uscat și începe faza a doua - Crimeea”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Fondatorul companiei de mercenari ”Wagner”, Yevgeni Prigojin, a declarat luni că Ucraina va lansa o contraofensivă de îndată ce forțele ruse vor încheia ocuparea mult-disputatei localități Bahmut, raportează presa rusă.

Vorbind despre „mașina de tocat carne Bahmut”, el a subliniat că sarcina luptătorilor săi este „de a măcina armata ucraineană, nu de a le oferi posibilitatea de a se replia într-o contraofensivă”.

„O facem mai mult decât cu succes și pot acorda notă maximă acțiunilor băieților mei. Dar le dau doar notă de trecere, pentru că a fost nevoie de mult timp, ca să nu rămână în viață niciun soldat ucrainean”.

Declarația a fost aparent o iterație a anunțului său de ieri când a declarat că ucrainenii au executat un luptător capturat din grupul Wagner. Prigojin a anunțat atunci emiterea unui ordin ca niciun ucrainean să nu fie capturat în viitor. El a afirmat că nu va fi vorba despre lichidarea membrilor capturați, ci despre lupta în așa fel încât să nu mai rămână în viață niciun soldat ucrainean după ei.

Într-un interviu publicat ieri în Al Arabiya , președintele ucrainean a explicat de ce forțele ucrainene nu se vor retrage din Bahmut, spunând: „Este imposibil să renunțăm la Bahmut pentru că va (ajuta) la extinderea frontului militar și dă forțelor ruse și Wagner șansa de a ocupa mai multe din pământurile noastre”.

 

Ora și locul ofensivei ucrainene - cel mai bine păzit secret

Așa cum stau lucrurile acum, contraofensiva ucraineană ar putea începe oricând, dar nici varianta unei amânări până la vară nu este exclusă. În spațiul informațional rus se afirmă că ofensiva ar putea începe în preajma viitoarei Zile a Victoriei împotriva Germaniei Naziste (care se sărbătorește în Rusia și în țările ex-sovietice pe 9 mai). Intenția propagandei ruse este una mai mult decât evidentă - se forțează o legătură între rezistența URSS împotriva Germaniei naziste și războiul din Ucraina.

Totuși, nimeni nu știe detaliile contraofensivei, cu excepția a câtorva decidenți pe care îi numeri pe degetele de la o mână, așa cum recunoștea și Oleksii Danilov, Secretarul Consiliului de Securitate.

Ucraina se pare că va aduna până la 100.000 de oameni în aproximativ 12 - 18 brigăzi de luptă pentru a lupta împotriva rușilor. Cifrele vehiculate au doar caracter orientativ, dat fiind caracterul decisiv al contraofensivei, iar Kievul încearcă să păstreze secretul privind detaliile operației.

Momentul adevărului este acum aproape. Ofensiva rusă de iarnă este aproape epuizată, iar terenul noroios ucrainean începe să se întărească.

Până atunci, însă, Armata ucraineană și-a stabilit un cap de pod pe malul estic al râului Nipru, în apropiere de orașul Herson, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului, citand bloggerii militari ruși. Infiltrarea în zonă ar putea fi un prim pas spre încercarea de a-i îndepărta pe ruși din pozițiile pe care le folosesc pentru a bombarda și a trage în orașul Herson.

 

Ben Hodges - „Mai întâi izolați peninsula”

Ce ar trebui să facă Ucraina cu avantajul de care se bucură în prezent? Ar trebui să încerce să rupă, sau cel puțin să perturbe, podul de uscat care leagă Crimeea de Rusia, prin Donbas.

Kievul nu va putea asigura securitatea transportului comercial în Marea Neagră decât dacă va elibera peninsula, a spus Hodges, într-un interviu pentru Newsweek.

„Dacă rușii continuă să controleze Crimeea, fie pentru că i-au învins pe ucraineni, fie din cauza unor reglementări de pace, Ucraina nu va putea niciodată să-și reconstruiască economia, deoarece Crimeea blochează accesul în și din Marea Azov”, a spus el.

Foto: Generalul american în retragere Ben Hodges (stânga) - fostul comandant al trupelor terestre americane din Europa în 2014-2017

„Mai întâi izolați peninsula”, a spus Hodges. „Când te uiți la hartă, începe să arate din ce în ce mai mult ca o capcană pentru ruși. Și o poți izola tăind mai întâi podul de uscat”.

Podul de uscat este cea mai mare realizare a Moscovei de la mai bine de un an de război, notează publicația. Ucraina ar trebui astfel să elibereze zona care trece de la granița de sud-vest a Rusiei la vest de Rostov-pe-Don, prin Donețk, Mariupol, Berdiansk, Melitopol și până la râul Nipru. 

„Cred că acesta este unul dintre obiectivele principale ale acestei ofensive ucrainene care urmează”, a spus Hodges. "Rupe acel pod de uscat și, odată ce ai făcut asta, începe faza a doua."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel