Prezenţa soldaţilor americani la frontiera cu Mexicul. Pentagonul anchetează decizia lui Donald Trump

S.I. Catalin |
Data publicării:

Pentagonul a anunţat marţi deschiderea unei anchete privind trimiterea de către preşedintele Donald Trump de soldaţi americani la frontiera cu Mexicul pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale, relatează AFP.

Biroul Inspectorului general al Ministerului Apărării, un organism independent însărcinat cu anchetele interne asupra acesteia administraţii ramificate, a publicat o scrisoare trimisă ministrului Mark Esper şi principalilor responsabili ai Pentagonului, în care îi informează despre lansarea acestei anchete şi le solicită cooperarea.

Mark Esper a prelungit până la sfârşitul lui septembrie 2020 desfăşurarea militară la frontiera cu Mexicul.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, Chris Mitchell, circa 3.900 de soldaţi din trupele active şi 2.600 de rezervişti din Garda Naţională sunt în prezent desfăşuraţi la frontieră. Acest număr ridicat este datorat rotaţiei unităţilor şi ar urma să se reducă la 2.400 de soldaţi din trupele active până la sfârşitul anului.

Ancheta Inspectorului general se va concentra asupra "folosirii efective a militarilor americani în sprijinul operaţiunilor de securizare a frontierei Statelor Unite", dar şi a pregătirii lor în ce priveşte interacţiunea cu civilii, a precizat documentul.

Militarii americani nu au dreptul să cerceteze, să reţină sau să aresteze civili, potrivit "Posse Comitatus Act", o veche lege destinată să împiedice folosirea armatei americane contra cetăţenilor americani.

Inspectorul general va ancheta, de asemenea, costul acestor desfăşurări şi va examina dacă este legal să se acorde acestor operaţiuni fonduri alocate de Congres pentru alte utilizări, a precizat documentul.

Statele Unite s-au confruntat în 2019 cu o explozie de imigranţi clandestini dinspre Mexic, majoritatea din America Centrală care fugeau din calea violenţei şi mizeriei din ţara lor. Acesta flux a antrenat o criză la frontieră cu centre de primire supraaglomerate şi condiţii sanitare deplorabile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel