Zelenski cere din Moldova o „coaliție Patriot” și avioane F-16. Apel către statele din regiune care nu doresc să sfârșească „sfâșiate de Rusia”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

Toate țările europene care au o graniță cu Federația Rusă și care nu vor să fie "sfâșiate de Rusia" trebuie să se alieze cu UE și NATO. Declarația a fost făcută de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în deschiderea sesiunii plenare a summitului Comunității Politice Europene (CPE), care se desfășoară astăzi în Republica Moldova.

 

 

,,Avem doar două alternative, fie un război deschis, fie o ocupație a Rusiei. Vedem ce se întâmplă în Belarus, în Georgia. Este momentul deciziilor și aș vrea să subliniez acest lucru. La summitul NATO din vara anului viitor, va fi necesară admiterea Ucrainei ca membru NATO. Avem nevoie de o decizie pozitivă, avem nevoie de un summit de pace care să ne ajute să ne punem în aplicare planurile comune. Trebuie să lăsăm îndoielile deoparte, avem nevoie de decizii pozitive, pentru că acestea sunt pozitive pentru toată lumea, la fel ca în cazul Moldovei, Georgiei și, probabil, al Belarusului", a declarat președintele ucrainean, potrivit KyivIndependent.



Liderul de la Kiev a reiterat că doar o apărare aeriană, o coaliție puternică, poate învinge "teroarea rusă".



,,Astăzi, de fiecare dată când ne pregătim să luăm decizii pentru binele popoarelor noastre, nu trebuie să uităm că orice îndoială pe care o arătăm aici, Rusia va profita de ea. Nu putem avea îndoieli cu privire la unitatea noastră sau la modul în care aceasta răspunde la provocările vremurilor noastre. Aici, în Moldova, din fericire, nu am auzit raiduri aeriene, sirene sau artilerie rusească. Dar, nu cu mult timp în urmă, rușii erau încrezători că, după ce au atacat Ucraina, ar putea ataca și Moldova. De fapt, poate că și acum cred acest lucru, dar acum avem mai multă securitate", a precizat Volodimir Zelenski.


Președintele ucrainean s-a referit și la conflictele înghețate, despre care spune că trebuie rezolvate, inclusiv cel din regiunea transnistreană

 

,,Avem războaie înghețate pe teritoriile vecine. De exemplu, de ce mai există contingente rusești în Transnistria? Kremlinul ar trebui pur și simplu să dezghețe această situație în Moldova. Această situație a fost tolerată de peste 30 de ani și trebuie să găsim un răspuns, nu trebuie să lăsăm loc pentru războaie înghețate sau obișnuite", a declarat liderul de la Kiev.

Republica Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și susține formula de pace propusă de Kiev, a declarat șefa statului, Maia Sandu, după o întrevedere bilaterală cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.


O nouă "Coaliție Patriot", menită să sprijine eforturile militare ale Ucrainei împotriva Rusiei

,,O coaliţie de (sisteme) Patriot care va pune capăt şantajului rus cu rachete balistice, şi o coaliţie de avioane de luptă moderne care va dovedi că teroarea împotriva cetăţenilor noştri nu are nicio şansă' sunt 'componente decisive'', a spus Zelenski, adresându-se liderilor europeni prezenţi la Castelul Mimi, nu departe de Chişinău.

Ucraina a primit deja câteva sisteme Patriot de apărare antiaeriană şi avioane de luptă de producţie sovietică, iar câteva state europene au convenit să antreneze piloţi ucraineni pe avioane moderne.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel