Poziția președintelui Macron, șubrezită de tulburările violente legate de reforma pensiilor

Președintele francez Emmanuel Macron se confruntă cu cea mai mare provocare la conducerea sa, de la protestele așa-numitelor ”Veste Galbene”, după ce decizia sa de a promova o reformă controversată a pensiilor fără a trece legea prin votul Parlamentului, decizie care a stârnit tulburări violente de stradă și reacții severe ale clasei politice franceze.

Mașini au fost incendiate în Paris și în alte orașe franceze, dar protestele care au implicat câteva mii de oameni au fost în mare parte pașnice. Sindicatele au cerut lucrătorilor să susțină protestul în număr mai mare și au blocat pentru scurt timp șoseaua de centură a Parisului astăzi.

„S-a întâmplat ceva crucial, și anume că au avut loc imediat mobilizări spontane în toată țara”, a spus liderul de extremă stângă Jean-Luc Melenchon.

Reforma sistemului de pensii crește vârsta de pensionare în Franța de la 62 la 64 de ani. Guvernul explică că acest lucru este vital pentru a preveni prăbușirea sistemului, dar sindicatele și majoritatea francezilor nu sunt de acord cu acest lucru.

Lucrurile au degenerat după ce Macron a decis să ocolească votul Parlamentului privind legea pensiilor, invocând articolul 49.3.

Asumarea răspunderii prin invocarea articolului 49.3 este considerată o mișcare periculoasă pentru guvern, deoarece le permite parlamentarilor să prezinte o moțiune de cenzură în 24 de ore și riscă să radicalizeze mișcările de protest din Franța, scrie Politico. 

Dar demonstrația de forță dezvăluie și un președinte slăbit, care, după ce a pierdut majoritatea în parlament și pe fondul unor cote scăzute de popularitate, nu a reușit să schimbe valul opiniei publice în Franța.

Peste 80% dintre francezi sunt nemulțumiți de decizia guvernului de a sări peste votul din parlament, iar 65% doresc continuarea grevelor și protestelor, potrivit unui sondaj realizat de Toluna Harris Interactive pentru RTL, scrie și AP.

Principalele sindicate franceze au anunțat că își vor continua mobilizarea pentru a încerca să forțeze schimbarea. Tulburările au reamintit protestele Vestelor Galbene, care au izbucnit la sfârșitul anului 2018 din cauza prețurilor ridicate la combustibil și l-au forțat pe Macron să facă concesii parțiale privind taxa pe carbon.

Parlamentarii opoziției au declarat că vor depune moțiuni pentru un vot de încredere, dar sunt puține șanse să treacă, dacă nu se formează o alianță a reprezentanților tuturor partidelor, de la extrema stângă până la extrema dreaptă. Liderii Partidului Republican conservator au respins deja o astfel de alianță. 

Votul parlamentar este probabil să aibă loc în weekend sau luni. 

„Lecția pentru guvern și pentru Emmanuel Macron este dură”, a scris Le Monde, în editorialul său de vineri , adăugând că „nu există aliați de încredere” pentru el într-o Adunare Națională „dominată de extreme, ” făcând situația „volatilă, inflamabilă și periculoasă”, relatează NYT.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel